Europarlamentarul german care vrea sa scoata gunoiul de sub pres

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 10:15
4954 citiri
Europarlamentarul german care vrea sa scoata gunoiul de sub pres
Foto: Flickr/Martin Schulz

Un ales din Parlamentul European vrea sa solicite transparenta totala in privinta taxelor platite de companiile multinationale in UE direct in fata instantei, dupa ce Comisia Europeana a respins demersul sau.

In acest sens, europarlamentarul german Fabio de Masi a deschis o actiune impotriva CE, acuzand Executivul european ca refuza in mod nejustificat sa faca publica pozitia statelor membre referitoare la scutirile de taxe acordate multinationalelor, noteaza EU Observer.

Filiera luxemburgheza

Scandalul LuxLeaks, izbucnit la finalul lui 2014, inca pune sub semnul intrebarii corectitudinea oficialilor europeni care s-au aplecat asupra problemei scutirilor de taxe acordate de catre diverse tari unor mari corporatii.

Raportul realizat atunci de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii a scos la iveala faptul ca 340 de multinationale au negociat scutiri de impozite cu autoritatile din Luxemburg prin intermediul unor firme de consultanta: PwC, Ernst&Young, Deloitte si KPMG.

Intreaga afacere a avut loc in perioada in care actualul presedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a detinut functiile de ministru de Finante si premier al ducatului luxemburghez.

Scandal de sute de miliarde de euro

Dupa initierea unei anchete europene in acest caz, CE a consultat reprezentantii ministerelor de Finante din statele membre ale UE cu privire la politica de impozitare a multinationalelor in cadrul unor sedinte cu usile inchise.

Minutele acestor intalniri, ca si pozitia exprimata de oficialii fiecarui guvern membru au ramas un secret pentru comisia de ancheta din cadrul Parlamentului European, membrii acesteia avand acces doar la fragmente din documente si acestea fiindu-le puse la dispozitie doar pentru lectura, nu si in copie.

Comisarul European pentru afaceri economice Pierre Moscovici s-a aparat afirmand ca pentru publicarea acestor documente are nevoie de acordul statelor membre, lucru pe care aproape jumatate dintre guvernele tarilor UE l-au respins.

"Comisia nu se mai poate ascunde in spatele scuzei secretului fiscal atunci cand doseste de membrii Parlamentului European o multime de informatii politice.

Avem nevoie de dezvaluiri complete pentru a scoate la iveala sistemul politic care sustine acest cartel al scutirilor de impozite care ii costa pe contribuabilii europeni sute de miliarde de euro anual", a explicat Fabio de Masi, dupa ce a depus plangerea impotriva Executivului european.

Reprezentantii CE au afirmat ca vor analiza din nou plangerea europarlamentarului german, dar sustin ca nu au habar de actiunea in instanta deschisa impotriva forului de la Bruxelles.

Pachet anti-scutiri

Problema scutirii impozitelor acordate multinationalelor care isi muta veniturile in unele paradisuri fiscale din interiorul Europei se acutizeaza, pe masura ce si alte state se alatura cartelului.

Astfel, daca Luxemburgul era recunoscut pentru acest tip de economie financiara de ceva vreme, iar Irlanda, Marea Britanie si Olanda au aplicat modele similare de cativa ani incoace, cel mai recent raport al retelei de ONG-uri European Network on Debt and Development arata ca si Germania si Spania acorda protectie acestor afaceri.

"Avem o problema serioasa cu evitarea platii taxelor si lipsa de transparenta. Prea multi oameni au incercat sa inchida ochii in fata aceastei chestiuni", a recunoscut comisarul Moscovici in fata europarlamentarilor.

La sfarsitul acestei luni, CE va prezenta pachetul de legi care ar urma sa reduca aceste practici de evitare a platii impozitelor.

"Vom lansa aceasta directiva la sfarsitul lunii ianuarie, avand deja acordul G20 si al OCDE in acest sens", a mai spus Moscovici.

#proces Comisia Europeana, #dosar LuxLeaks, #scutiri de impozite UE, #taxe corporatii Europa , #Impozit profit