Google, Apple, Ikea si Starbucks, printre multinationalele care "pacalesc" guvernul

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 17:30
2821 citiri
Google, Apple, Ikea si Starbucks, printre multinationalele care "pacalesc" guvernul

Corporatii precum Google, Pepsi, Starbucks, Apple sau Ikea profita in fiecare an de reglementarile europene diferite privind impozitarea taxelor de licenta (redevente) si platesc un impozit pe venit mult mai mic.

Operatiunile prin care corporatiile incearca sa isi optimizeze factura poarta diverse nume, printre care "Double Irish" sau "Dutch Sandwich", insa principiul este intotdeauna acelasi.

Intr-o retea incurcata de companii-mama si filiale, de sucursale straine si de holdinguri, vanzarile, veniturile si costurile se muta dintr-o parte in alta de atat de multe ori, incat companiile ajung sa para sarace ori de cate ori impozitele sunt ridicate. Castigurile ramase sunt obtinute in principal in tari cu fiscalitate redusa.

Apple, spre exemplu, a platit doar 100 milioane de dolari impozite in 2010 pe profituri realizate in strainatate de 13 miliarde dolari. Germania si-ar dori sa puna capat acestei practici si a gasit un sprijin influent, scrie Der Spiegel.

De asemenea, Microsoft a platit doar 1,7 miliarde de dolari pe venituri de 15 miliarde de dolari realizate in strainatate, in timp ce gigantul software Cisco a platit 400 milioane de dolari pe venituri realizate in strainatate de peste 8 miliarde dolari.

Cu ani in urma, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a estimat ca 60% din comertul international are loc la nivelul corporatiilor multinationale.

Urmand litera legii, acestea fac afaceri cu ele insele, profitand de legile fiscale din diferite tari pentru a-si minimaliza costurile. Acest lucru are consecinte dezastruoase pentru guverne, a caror influenta financiara este compromisa de trucurile fiscale la care recurg corporatiile. Bugetele de stat sunt, prin urmare, mai reduse, iar presiunea asupra acestor companii si asupra angajatilor care nu se pot sustrage impozitarii creste.

Google, compania extrem de profitabila cu sediul la Mountain View, California, a reusit sa isi reduca povara fiscala in Statele Unite, la 21%, desi cota de impozitare nominala in California este, de fapt, 41%.

Potrivit raportului sau anual, Google a platit mai putin de 2,6 miliarde de dolari in impozitele pe un venit de 12,3 miliarde de dolari in 2011. Nu este nimic ilegal. Castigurile provenite din activitatea sa din SUA sunt impozitate conform legii. Mai degraba, incarcatura fiscala generala a companiei este rezultatul unor venituri impozitate mult mai putin in strainatate.

Sistemul de la Google functioneaza in felul urmator: Toate castigurile obtinute in Europa figureaza pe Google Ireland Ltd., cu sediul in capitala irlandeza Dublin. Autoritatile fiscale germane nu au acces la aceste venituri si profituri, deoarece compania nu detine niciun sediu de afaceri, in sensul clasic, in Germania.

Mai mult, Google Ireland Holdings este, de fapt, domiciliata in doua locuri. Ea a fost infiintata in conformitate cu legislatia irlandeza, dar sediul administrativ se afla in Insulele Bermude. Beneficiul pentru Google este ca nu exista niciun impozit pe venitul corporatiilor in Insulele Bermude.

Sistemul este complicat, dar extrem de profitabil. Acesta permite Google sa mute castigurile, care constau in principal din veniturile din publicitate, in afara Europei, platind impozite mici acolo si depunandu-le intr-un paradis fiscal la care Trezoreria Statelor Unite nu are acces.

Autoritatile americane ar putea impozita aceste venituri numai in cazul in care ele ar fi ulterior distribuite companiei-mama din SUA, dar acest lucru pare putin probabil in acest moment. Google a acumulat o suma de circa 24,8 miliarde de dolari in principal in venituri scutite de impozite in Insulele Bermude.

Gigantul american nu este singura companie care a descoperit reglementarile europene diferite privind impozitarea taxelor de licenta (redevente) drept modalitate de a-si stimula castigurile. La randul sau, compania suedeza Ikea recurge la aceeasi metoda pentru a deveni mai profitabila.

In schimbul folosirii numelui companiei, filiala germana a Ikea plateste o parte din veniturile obtinute din vanzari catre o companie olandeza. Potrivit expertului in drept fiscal Lorenz Jarass, trezoreria germana pierde zeci de milioane de euro in fiecare an drept rezultat. Intre timp, Ikea plateste un impozit extrem de redus in Olanda.

#impozit profit, #Google profit, #IKEA profit, #Apple profit , #Impozit profit