Harta paradisurilor fiscale: Cate trilioane de euro ascund acestea

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 07:10
5352 citiri
Harta paradisurilor fiscale: Cate trilioane de euro ascund acestea

Companiile si oamenii care evita plata taxelor au fost blamati intotdeauna. Dar saracia care s-a instalat in urma crizei financiare determina societatea sa devina de-a dreptul nemiloasa cu cei care recurg la astfel de practici.

Guvernele "infometate" devin tot mai putin permisive cu miliardele care scapa netaxate, strecurate ingenios printre lacunele din legislatie.

Marile economii dezaproba cu aplomb

In Europa, furia s-a concentrat pe marile corporatii: Amazon si Starbucks s-au confruntat cu boicoturi publice cand s-a aflat ca se folosesc de trucuri fiscale pentru a transfera profiturile in paradisuri fiscale, pentru a micsora costurile din tarile in care activeaza.

David Cameron a pus fenomenul spalarii banilor in domeniul corporativ in fruntea agendei G8, iar SUA face eforturi pentru desecretizarea informatiilor despre cetatenii sai.

Si Romania se aliniaza acestui trend international, prin cateva propuneri guvernamentale de modificare a Codului fiscal, care au ca scop descurajarea tranzactiilor financiare catre firme offshore. Astfel, statul isi propune sa impoziteze cu 50%, direct la banca, banii care se duc catre state cu care Romania nu are conventii de evitare a impunerii duble.

Statul impoziteaza banii trimisi spre paradisuri fiscale. Se vor speria evazionistii?

Eforturi elaborate pentru combaterea coruptiei

La nivel international insa, masurile sunt ceva mai elaborate. Congresul american a aprobat Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), o lege care forteaza institutiile financiare din strainatate sa isi dezvaluie clientii americani, iar cea mai mica legatura cu un paradis fiscal a devenit sinucidere politica, datorita pozitiei ferme a opiniei publice.

Anul trecut, Mitt Romney a fost puternic criticat de democrati din cauza unor conturi detinute in Insulele Cayman. Mai nou, Jack Lew, candidatul lui Obama pentru functia de secretar al Trezoreriei, a provocat un scandal din cauza unei legaturi mai vechi cu un fond din acelasi stat.

Ce-i drept, numarul optiunilor este consistent. Exista aproximativ 60 de paradisuri fiscale, daca ne referim la acele state care incearca sa atraga fonduri ale nerezidentilor, printr-un sistem fiscal foarte permisiv, taxare minima si confidentialitate maxima.

Sursa: The Economist

Ele servesc ca domiciliu pentru mai bine de doua milioane de companii si mii de banci, fonduri si asiguratori. Nimeni nu stie cu adevarat cati bani sunt ascunsi acolo, insa cele mai timide estimari se ridica la 15 trilioane de euro.

Care sunt paradisurile fiscale din inima Europei

Iar intentiile liderilor marilor economii de a-i determina pe bogati sa-si plateasca taxele, ar fi laudabile, daca n-ar fi ipocrite. Pentru ca nu toate paradisurile fiscale sunt destinatii cu plaja si clima calda. Politicienii americani mentioneaza des cladirea Ugland House din Insulele Cayman, care adaposteste nu mai putin de 18.000 de firme. Insa Ugland House nu inseamna nimic pe langa Delaware - SUA, cu o populatie de 917.000 de locuitori si 945.000 de companii.

Miami este un important centru financiar pentru nerezidenti, oferind deponentilor din economiile emergente protectia necesara pentru a scapa de autoritatile de acasa.

Chiar ploioasa capitala a Marii Britanii, o promotoare a tranzactiilor valutare offshore in anii '50, inca isi mai ajuta clientii bancari sa se ascunda de privirile iscoditoare. Companiile-paravan si parteneriatele cu raspundere limitata ajung deseori in dosarele de coruptie. Asadar, Londra nu este cu nimic mai buna decat Insulele Cayman, cand vine vorba despre masurile de combatere a spalarii banilor, asa cum apreciaza si editorii The Economist.

Si alte tari din Uniunea Europeana ofera beneficii evazionistilor, iar printre acestea se numara Luxemburg, Irlanda sau Olanda.

#paradisuri fiscale Europa, #spalare bani Europa, #spalare bani paradisuri fiscale , #Impozit profit