Impozit urias scutit de gigantul Pfizer. Statul american pierde 35 de miliarde

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 15:50
3944 citiri
Impozit urias scutit de gigantul Pfizer. Statul american pierde 35 de miliarde
Foto: Wikimedia

Odata realizata fuziunea cu Allergan, gigantul farmaceutic american Pfizer ar putea castiga o suma imensa din scutirea de taxe rezultata in urma mutarii operatiunilor companiei din SUA in Irlanda.

Americans for Tax Fairnes (ATF), un grup care militeaza pentru transpareta fiscal, a dat publicitatii un raport din care reiese ca guvernul federal al Statelor Unite ar urma sa piarda aproximativ 35 miliarde dolari in urma acestei mutari, informeaza IB Times.

Fenta la Fisc

Raportul se bazeaza pe doua dezvaluiri legate de activitatea gigantului din piata Pharma. In 2014, Pfizer a inregistrat o datorie privind impozitul amanat pentru nerepatrierea veniturilor obtinute pe pietele externe de 21,2 miliarde dolari.

Mai tarziu s-a aflat ca firma mentine in conturile din strainatate o rezerva de bani de 74 miliarde de dolari, bani pe care nu da semne ca ar vrea sa ii readuca in Statele Unite.

ATF arata ca in urma tranzactiei de 160 de miliarde de dolari realizata in noiembrie 2015, gigantul farmaceutic poate fenta la nesfarsitul fiscul american pe subiectul profitului de 148 de miliarde dolari pe care il mentine in strainatate.

Daca cele 74 de miliarde ar fi repatriate in SUA, firma ar avea de platit un impozit de 13,9 miliarde dolari, estimeaza economistii care au lucrat la raport.

Adaugata restantei de 21,2 miliarde dolari, neachitata nici pana in prezent, suma ar ridica nivelul incasarilor Fiscului american cu 35 de miliarde.

Lovitura dubla

"Prin evitarea platirii taxelor si scumpirea medicamentelor, Pfizer reuseste sa stoarca de bani persoanele si comunitatile americane din doua parti", acuza directorul executiv al ATF, Frank Clemente.

"Daca Pfizer vrea sa devina o companie irlandeza pentru a-si reduce impozitele, dar isi bazeaza inca afacerea pe veniturile obtinute in America, atunci ar trebui sa perceapa pacientilor americani acelasi pret la medicamente pe care il percepe celor din Irlanda.

In cadrul programului Medicare, Pfizer are preturi de 12 ori mai mari in aceasta parte a Atlanticului pentru cel putin 7 medicamente pe care le regasim si in retetele pacientilor din Irlanda", mai spune directorul ATF.

Raportul ar putea deveni o arma de temut in mainile congresmanilor americani care se arata deranjati de exodul companiilor din SUA in tari de peste ocean unde beneficiaza de impozite mai convenabile.

La doar cateva luni dupa ce Pfizer si Allergen s-au contopit intr-una din cele mai mari companii de pe piata de profil, firma Johnson Controls a anuntat ca a fuzionat cu Tyco si isi va muta sediul in Cork, Iralnda.

Impozitul pe profit din Irlanda este de 12,5%, in vreme ce SUA percepe cel mai mare impozit din randul statelor dezvoltate: 35%.

#impozit profit, #evitarea taxelor, #fuziune Pfizer Allergen, #scandal impozite corporatii SUA , #Impozit profit