Ioana Petrescu, propunerea pentru Finante, sustine reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Marti, 04 Martie 2014, ora 14:46
3088 citiri
Ioana Petrescu, propunerea pentru Finante, sustine reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Reducerea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie si scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt doua dintre masurile pe care le sustine Ioana Maria Petrescu, propusa pentru functia de ministru al Finantelor Publice.

"Sunt de acord ca munca in Romania este mult prea fiscalizata, ratele sunt mult prea mari si ceea ce se plateste din partea angajatorului si ceea ce se plateste din partea angajatului. Am fost intotdeauna un mare adept al reducerii CAS cu cinci puncte procentuale si voi sprijini aceasta masura cat pot pentru a intra in vigoare de la 1 iulie", a declarat Ioana Maria Petrescu, in cadrul sedintei comisiilor parlamentare reunite.

Potrivit sursei citate, reducerea CAS va stimula firmele sa faca angajari si, mai ales, sa angajeze "cu acte". "Aceasta masura va ajuta si la reducerea evaziunii fiscale. Stim ca avem o piata neagra de munca foarte mare in Romania si aceasta trebuie redusa", a mai spus Ioana Maria Petrescu.

Referitor la scutirea de impozit pe profitul reinvestit, ea a precizat ca sustine aceasta masura deoarece este convinsa ca va aduce o crestere a investitiilor straine directe. "O mare parte dintre firmele cu capital strain, in momentul de fata, isi iau profiturile si le duc in afara tarii. Noi am dori ca ele sa si le pastreze in tara si sa le reinvesteasca. Pe de alta parte vrem sa stimulam formarea de capital si investitiile. Comisia de Prognoza a facut un studiu de impact asupra acestei masuri si a estimat un impact pozitiv asupra PIB-ului de 0,5%", a explicat Ioana Petrescu.

In ceea ce priveste reducerea taxei pe valoarea adaugata, ministrul nominalizat a spus ca o astfel de masura depinde de spatiul bugetar, dar si de contabilizarea rezultatelor acestei masuri in panificatie. Ea sustine ca reducerea TVA la paine a dat rezultate incurajatoare, avand in vedere cifrele care reies dintr-un studiu realizat pe o perioada de 2 - 3 luni, a mai spus Ioana Petrescu. "Nu putem spune ca acest studiu este concludent, dar rezultatele au fost incurajatoare din punct de vedere al colectarii si asupra pretului painii. Faptul ca avem aceste rezultate incurajatoare si daca ne permite spatiul bugetar sper sa putem reduce TVA si la alte alimente", a explicat ministrul nominalizat pentru Finante.

Referitor la achizitiile publice, ea a spus ca nu trebuie sa se tina cont doar de pretul minim, ci ar trebui sa fie luati in calcul si indicatori de calitate.

In plus, Ioana Maria Petrescu a spus ca, in calitate de ministru al Finantelor, va continua demersurile in privinta cresterii eficientei colectarii taxelor, prin restructurarea ANAF si dezvoltarea Directiei Antifrauda. Ea a promis un dialog transparent cu firmele in vederea sustinerii mediului de afaceri, dar si mentinerea acordurilor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, care reprezinta un semnal de stabilitate dat de Romania in special in actualul context international.

Noii ministri ai Cabinetului Ponta III au fost avizati favorabil, marti, de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere cas, #impozit profit reinvestit, #reducere contributii sociale , #Impozit profit