Obama propune reducerea impozitului pe profit

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 18:03
2585 citiri
Obama propune reducerea impozitului pe profit

Presedintele Barack Obama va cere Congresului reducerea impozitului pe profit, de la 35% pana la 28%, dar va solicita, in acelasi timp, eliminarea a zeci de deduceri fiscale. Parerile oamenilor de afaceri americani sunt impartite.

In timp ce unii oameni de afaceri americani saluta propunerea sefului statului, altii nu sunt multumiti de eliminarea deducerilor fiscale. Companiile petroliere se numara printre primele afectate, pentru ca taxele pe care sunt obligate sa le plateasca vor creste, tocmai din cauza eliminarii deducerilor, noteaza New York Times.

Republicanii si reprezentantii mediului de afaceri se plang ca impozitul pe profit de 35% este prea mare si atrag atentia ca se numara printre cele mai mari din lume.

In opinia lor, companiile americane sunt grav dezavantajate, din punct de vedere competitiv. Cei mai multi oameni de afaceri si patroni americani solicita administratiei Obama o reducere a impozitului pe profit de 10 procente, in asa fel incat acesta sa ajunga la 25%.

Pe de alta parte, analistii independenti atrag atentia ca taxele platite de companiile americane, comparativ cu cele platite de firmele din tarile dezvoltate sunt doar putin mai mari.

Analistii citati de publicatia amintita mentioneaza ca mediul de afaceri american este avantajat printr-o serie de subventii financiare si deduceri fiscale de care alte companii straine nu beneficiaza.

Companiile americane care au operatiuni in strainatate vor trebui sa plateasca, pentru prima data in istorie, un impozit minim, calculat la ventiturile obtinute in afara SUA.

Administratia Obama intentioneaza sa economiseasca aproximativ 250 de miliarde de dolari din plata taxelor suplimentare, in urmatorii zece ani.

Companiile sustin reducerea taxei de 35%, dar nu s-au pus de acord asupra modului in care vor fi eliminate ratele preferentiale de care beneficiaza unele sectoare industriale.

Secretarul Trezoreriei SUA, Tim Geithner, considera ca reforma sistemului de taxe pentru companii este un proces amplu, care s-ar putea intinde pe o perioada de mai multi ani.

"Vom prezenta un cadru de elemente despre care credem ca ar trebui sa ghideze discutiile asupra reformei sistemului de taxe pentru companii", a afirmat Geithner in Comisia de Finante a Senatului american la o zi dupa ce presedintele Barack Obama a trimis in Congres proiectul de buget pentru anul fiscal 2013.

Taxa pentru companii in SUA, de 35%, este printre cele mai ridicate din randul tarilor dezvoltate, iar presedintia SUA intentioneaza sa propuna in februarie reducerea acesteia.

Reforma sistemului de taxe va pune capat multor scutiri de taxe, a spus Geithner.

#Obama reducere taxe, #Obama impozit profit, #Obama companii americane , #Impozit profit