Oferta pentru evazionistii greci: Aduceti banii acasa si scapati!

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:02
3062 citiri
Oferta pentru evazionistii greci: Aduceti banii acasa si scapati!
Foto: Youtube

Guvernul elen face tot ce poate ca sa-i convinga pe grecii care si-au ascuns banii in conturi din Elvetia sau alte paradisuri fiscale sa aduca sumele inapoi in tara pentru a consolida sistemul bancar al Greciei.

Un nou proiect de lege este in lucru pe masa guvernantilor, acestia intentionand sa renunte la actiunile penale impotriva evazionistilor, ba chiar sa le acorde si o reducere la impozite in cazul in care aduc banii inapoi in tara, relateaza Bloomberg.

Anuntul privind acordarea unor stimuli fiscali pentru evazionistii cu conturi in afara Greciei a fost facut de ministrul adjunct de finante, Trifon Alexiadis, care a precizat ca, pe langa renuntarea la acuzatiile de natura penala, guvernul elen va proceda la o taxare dupa impozitele existente in anul in care a fost realizata averea ascunsa.

"Nu vom ierta chiar totul, dar vor fi stimulente care sa atraga populatia. Sa zicem ca cineva a declarat intr-un an un profit de 200.000 de euro, dar a realizat 500.000; diferenta va fi taxata conform impozitelor practicate atunci.

Propunerile de impozitare cu 10-15 la suta nu sunt luate in calcul, procentul va fi mai mare", a declarat Alexiadis intr-un interviu acordat presei locale.

Proiectul de lege ar urma sa fie dezbatut in Parlamentul elen si supus negocierilor cu creditorii internationali, a mai mentionat adjunctul ministrului de Finante.

Atena se pregateste sa lanseze un nou program de austeritate impus de memorandumul cu creditorii din zona euro, iar pierderile suferite de bugetul de stat ca urmare a evaziunii ajung in fiecare an la 15-20 de miliarde euro.

Lista Lagarde

Oficialii de la Atena examineaza in prezent documentul cunoscut sub numele de "Lista Lagarde", un dosar comunicat la nivel interguvernamentral de Christine Lagarde, fost ministru de Finante al Frantei, actual director al FMI, care contine numele tuturor persoanelor cu conturi secrete in bancile elvetiene.

Pana acum, mai multi evazionisti greci au primit amenzi totalizand 200 de milioane euro, ca urmare a descoperii averilor ascunse de acestia in Elvetia.

Insa, dupa cum recunoste si Alexiadis, munca de verificare este una complexa, in prezent inspectorii fiscali greci cercetand peste 1,3 milioane de platitori de taxe din tara.

Insa, desi nivelul evaziunii este in continuare unul ridicat, ministrul adjunct de finante al Greciei sustine ca veniturile bugetare incasate pana in prezent se incadreaza in marja stabilita cu creditorii internationali ai tarii.

Pentru moment se stie ca vor creste impozitele pe venituri realizate din inchirierea proprietatilor imobiliare, desi nu este exclus ca guvernul de la Atena recurga la o crestere a impozitelor si in alte sfere economice.

"Vor fi niste cresteri de impozite care vor afecta o parte a populatiei, dar negociem din greu si lucrurile par sa mearga in directia buna", s-a arata increzator Alexiadis, inainte de intalnirea dintre oficialii eleni si creditorii internationali ai tarii.

Oficialul din ministerul de finante sustine ca nu se intrevede vreo problema a lichiditatilor in perioada urmatoare, chiar daca Grecia a ratat unul dintre termenele de eliberare a transelor din imprumutul de 81 de miliarde euro acordat de CE prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate.

"Veti auzi voci prevestitoare de rau, asa cum s-a intamplat si inainte. Insa, nu a fost o problema atunci si nu o sa fie nici de aceasta data", a apreciat Tryfon Alexiadis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune Grecia, #amnistie fiscala Grecia, #averi greci Elvetia, #criza datoriilor Grecia , #Impozit profit