Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost aprobata de Guvern

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 16:42
2783 citiri
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost aprobata de Guvern

Guvernul a aprobat ordonanta prin care scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicata din luna iulie si mentinuta, conform proiectului, pana la finele lunii decembrie 2015, firmele beneficiare neputand opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.

Aprobarea ordonantei de urgenta, care modifica Codul Fiscal, a fost anuntata de Guvern la finalul sedintei de miercuri, fara alte detalii.

Conform proiectului, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice -masini, utilaje si instalatii de lucru - folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

Firmele care beneficiaza de aceasta facilitate au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora. Nu intra sub incidenta acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si echipamentele tehnologice instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment.

"Contribuabilii care beneficiaza de aceste prevederi nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective", se mai arata in document.

Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, facilitatea va fi aplicata pentru investitiile realizate incepand cu 1 iulie 2014, iar scutirea de impozit a profitului reinvestit va fi mentinuta pana la 31 decembrie 2015 inclusiv, pentru acest an fiind calculat un minus la bugetul de stat, din impozitul pe profit, de 137,5 milioane lei.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a solicitat Guvernului sa sustina in negocierile cu FMI scutirea impozitarii profitului reinvestit, cresterea finantarii unor programe care genereaza locuri de munca si reducerea impozitarii salariilor pentru dezvoltarea economica.

Fostul ministru liberal de Finante Daniel Chitoiu, a declarat, in 9 ianuarie, ca masura neimpozitarii profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odata cu cea de scadere a CAS, daca aceasta nu va avea un impact bugetar negativ si dupa discutii pe aceasta tema in USL si cu FMI.

#impozit profit reinvestit, #modificari cod fiscal, #scutire plata impozit, #contribuabili romani , #Impozit profit