Ziua zero pentru marile corporatii din Europa: Cat le costa acum trucurile fiscale

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 11:17
5549 citiri
Ziua zero pentru marile corporatii din Europa: Cat le costa acum trucurile fiscale
Foto: Blogs.Starbucks

Companiile Starbucks si Fiat au aflat miercuri valoarea amenzilor pe care le au de platit, dupa ce o investigatie a Comisiei Europene a demonstrat ca cele doua companii isi dirijau veniturile in paradisuri fiscale din Olanda si Luxemburg.

Anuntul a fost facut de comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, dupa ce inspectorii europeni au finalizat o ancheta care a durat 15 luni. Guvernele Olandei si cel luxemburghez trebuie sa recupereze de la cele doua firme sume cuprinse intre 20-30 milioane de euro, informeaza portalul CNN Money.

Impozitare corecta

Comisarul Vestager a apreciat ca cele doua companii trebuie sa plateasca un "impozit corect", recomandand celor doua guverne sa treaca la recuperarea diferentelor.

Cazul are implicatii deosebite pentru sistemul de impozitare al companiilor multinationale care opereaza in Europa, acestea apeland la diverse intelegeri cu guvernelor unor tari UE pentru a plati taxe reduse la profitul colectat de pe toate pietele din Uniune.

Margrethe Vestager a calificat cele doua intelegeri incheiate intre Starbucks si guvernul Olandei, respectiv Fiat si autoritatile luxemburgheze drept ilegale, lucru care a starnit revolta oficialilor de la Haga si Luxemburg.

Guvernul olandez a acuzat Comisia Europeana de erori semnificative in cercetarile intreprinse pe marginea acestui caz, in timp ce Luxemburgul a anuntat ca isi rezerva dreptul de a face apel la aceasta decizie a forului executiv din UE.

Comentariile lor sunt dublate de cele ale reprezentantilor companiilor implicate in ancheta, lantul american de cafenele Starbucks anuntand ca va contesta decizia CE, in timp ce corporatia Fiat Chrysler neaga orice ajutor de stat primit in baza schemei de impozitare din Luxemburg.

Tratament preferential

Starbucks a folosit Olanda ca tara in care sa isi vireze profitul obtinut pe alte piete pentru a evita impozitarea, in timp ce Fiat a preferat sa se foloseasca de mult mai renumitul paradis fiscal din Luxemburg.

In ambele cazuri, executivii companiilor au purtat negocieri cu autoritatile fiscale din cele doua state pentru ca schema fiscala sa nu fie contestata, dupa cum relateaza ziarul The Guardian.

Intelegerile semnate, cunoscute si sub denumirea de scrisori de confort, vor fi anulate odata cu anuntul pe care Vestager l-a facut miercuri prin care se asteapta ca tratamentul preferential in privinta impozitarii celor doua companii sa fie declarat drept ajutor de stat acordat ilegal.

Problema centrala in cazul Starbucks se leaga de nivelul profiturilor supuse impozitarii in Olanda, compania multinationala preferand sa directioneze cea mai mare parte din profituri catre subsidiara din aceasta tara, ca urmare a unui sistem avantajos de impozitare.

Din ancheta CE a reiesit si faptul ca subsidiara olandeza a Starbucks a umflat artificial pretul de achizitie al cafelei cumparate de la Starbucks Elvetia.

In ambele cazuri, amenzile ce includ diferenta pana la recuperarea prejudiciului vor fi platite catre autoritatile fiscale din Olanda si Luxemburg.

Multi dintre contestatarii paradisurilor fiscale raspandite in Europa sustin ca aceasta masura este nedreapta, in conditiile in care tocmai aceste guverne au favorizat operatiunile de evitare a platii impozitelor.

Cai ocolitoare

Operatiunile derulate de Fiat si Starbucks in cele doua state europene dateaza de mai multi ani, iar oficialii de la Bruxelles estimeaza ca cele doua companii au platit o parte din impozitele datorate pe teritoriul acestor state.

Atat Olanda, cat mai ales Luxemburgul se dovedesc tari ale caror autoritati au dus un lobby insistent pentru atragerea companiilor multinationale in relocarea punctelor de lucru din Europa pe teritoriul lor.

Din nefericire, legislatia comuna europeana privind ajutorul de stat nu are nicio parghie prin care sa sanctioneze evitarea impozitarii, singura cale de a ataca aceste intelegeri fiind cea prin care se constata ca aceasta se constituie intr-un tratament preferential.

Mai multi politicieni europeni au sesizat modul in care unele state isi ajusteaza politica fiscala pentru a veni in intampinarea multinationalelor care cauta refugii sigure in care sa isi plaseze profiturile.

Luxemburg a devenit exponentul de top al acestor afaceri dupa ce scandalul LuxLeaks a demonstrat ca aranjamentele fiscale din Marele Ducat au devenit o adevarata industrie.

Pe de alta parte, reprezentantii paradisului fiscal din inima Europei au argumentat ca nu sunt singurul stat care a recurs la acest truc menit sa rezolve problemele fiscale ale corporatiilor internationale.

Urmeaza alte corporatii gigant

Presedintele Comisiei Europene, Jean Clade Junker, fost premier al Luxemburgului, nu a putut sa raspunda la scandalul LuxLeaks decat prin presiunea pusa pe o mai buna coordonare a sistemelor fiscale din statele membre, cerand stabilirea unui impozit European unic pentru multinationale.

Acest plan se loveste insa de opozitia acerba a Marii Britanii si a Irlandei, neavand sanse sa intruneasca votul unanim pentru a deveni lege.

Dar, dosarele Fiat si Starbucks nu vor reprezenta ultimul cuvant al CE in aceasta problema, dupa cum admit chiar membrii comisiei.

In perioada urmatoare este de asteptat ca Margrethe Vestager sa prezinte si rezultatul anchetelor in dosarele Amazon si Apple, care implica alte aranjamente fiscale negociate direct intre companii si guvernele din Luxemburg, respectiv Irlanda.

Intre timp, Starbucks si-a mutat sediul operatiunilor din UE in Marea Britanie, iar Fiat sustine ca intelegerea incheiata cu guvernul luxemburghez avea ca scop doar clarificarea modului in care se va face impozitarea si nu a rezultat in niciun ajutor de stat acordat companiei.

#evitarea impozitarii, #ancheta Comisia Europeana, #paradisuri fiscale UE, #amenzi Fiat Chrysler , #Impozit profit