Cota unica de impozitare a salariilor s-ar putea reduce in 2013. Cine castiga?

Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:08
4412 citiri
Cota unica de impozitare a salariilor s-ar putea reduce in 2013. Cine castiga?

Noul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, a reluat joi o tema despre care s-a tot discutat in interiorul USL, inca din luna mai, anul trecut: schimbarea cotei unice de impozitare, care se va aplica diferit pentru salariile mici.

Mai mult, premierul Vitor Ponta a declarat joi seara ca masura va fi aplicata incepand cu 2013, daca USL castiga alegerile in toamna.

Uniunea Social Liberala (USL) a prezentat anul trecut, in luna mai, viziunea sa asupra impozitului progresiv care se aplica salariilor. Respectiv, pentru salariile de 800 de lei, angajatorul ar urma sa plateasca un impozit de 8%, pentru salariile intre 800 de lei si 1.600 de lei, angajatorul ar urma sa plateasca o cota de 12%, iar pentru veniturile ce depasesc 1.600 de lei pe luna, cota unica de platit ar fi de 16%.

Insa ce schimbari, concrete, vor avea loc dupa aplicarea cotei progresive?

Senatorul PNL Varujan Vosganian a declarat pentru Business24 ca daca angajatorul a negociat cu angajatul salariul net, in momentul angajarii, in urma aplicarii noilor cote de impozitare va avea de castigat. Daca a negociat salariul brut, va iesi in castig salariatul.

"Depinde cum s-a negociat, dar in principiu, avantajul este al angajatorului. Angajatorii, in timp, mai maresc salariile, daca scade costul cu munca", afirma Vosganian.

"Nu stiu daca fara crestere economica isi vor permite sa mareasca salariile, dar este o resursa pentru dezvoltare, ar putea sa mai angajeze oameni, ar putea sa mai cumpere ceva utilaje", a declarat senatorul.

Analistul Liviu Voinea este mai prudent si spune ca este prematura estimarea efectului aplicarii diferentiate a cotei progresive la salarii.

"Aceste lucruri vor fi evaluate pe parcursul acestui an. Forma sub care se vor regasi, in acest moment, nu este batuta in cuie", a declarat Liviu Voinea pentru Business24.

Efectul aplicarii cotei progresive la salarii depinde si de alte masuri, spune Liviu Voinea, precum returnarea banilor incasati ilegal de stat de la pensionari prin plata CAS de 5,5% sau cresterea altor impozite, precum cele pe proprietate.

Orice schimbare anuntata pentru politica fiscala din 2013 nu poate fi comentata acum, spune Liviu Voinea, pentru ca pot interveni prea multe schimbari.

In functie de cota progresiva, Guvernul Romaniei va proiecta bugetul pentru 2013, iar mediul de afaceri isi va putea planifica bugetele, cunoscand noile realitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cota unica impozitare salarii, #cota progresiva impozitare salari, #reducere cota impozitare salarii, #impozit salariu , #Impozit salariu