Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 19:14
2984 citiri
Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, va inainta Parlamentului o serie de amendamente pentru modificarea indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Modificarile se refera atat la optiunea pentru concediul de un an pentru cresterea copilului, cat si la situatia concediului cu durata de doi ani.

In ceea ce priveste plafoanele indemnizatiei pentru cresterea copilului, acestea se vor mentine la nivelul actual: plafon minimal de 600 lei, plafon de 1.200 lei pentru optiunea concediului de un an si de 3.400 de lei pentru concediul de doi ani.

Un alt amendament destinat aprobarii Parlamentului priveste extinderea dreptului la stimulentul de reinsertie la parintii care au optat pentru concediul de doi ani. In prezent, stimulentul este acordat numai parintilor care au optat pentru concediul de un an si care se revin la locul de munca pana la implinirea de catre copil a acestei varste. Odata aprobat, amendamentul va da permite parintilor care au optat pentru concediul de doi ani sa beneficieze de stimulentul de reinsertie, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.

Ministrul Muncii a precizat ca, pentru adoptarea si introducerea in Strategia de Crestere a Natalitatii a extinderii facilitatilor acordate mamelor ce se reintorc la locul de munca, va avea discutii cu patronatele si sindicatele. Este vorba despre introducerea unui program flexibil de lucru care sa permita alaptarea copilului pana la varsta de doi ani. In prezent, aceasta facilitate exista numai pentru mamele cu copii cu varsta pana la un an.

Referitor la sistarea platii indemnizatiei in cazul parintilor care au datorii la bugetele locale, amendamentele propuse prevad ca doar parintii care beneficiaza de cel putin sase luni de indemnizatie sau stimulent sa fie supusi verificarii.

Vineri, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, s-a intalnit cu reprezentanti ai Asociatiei 'Mame pentru Mame' pentru a discuta solutiile necesare imbunatatirii contextului legislativ in ceea ce priveste sprijinul acordat pentru cresterea copiilor. In cadrul intalnirii, au fost dezbatute amendamente la OUG 124/2011 care vor fi supuse votului Parlamentului, 'in cel mai scurt timp posibil', precizeaza comunicatul MMFPS.

Asociatia 'Mame pentru Mame' a propus instituirea profesiei de 'educator natal' si introducerea acesteia in Codul Ocupatiilor din Romania. Totodata, a solicitat urgentarea adoptarii cadrului legal pentru functionarea si dezvoltarea creselor, recunoasterea bonelor si, in general, pentru asigurarea serviciilor de ingrijire a copiilor pe timpul zilei.

#indemnizatie cresterea copilului , #Impozit salariu