PNL: Supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta

Joi, 31 Mai 2012, ora 13:36
2019 citiri
PNL: Supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta

Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a declarat joi intr-un interviu la RFI Romania ca supraimpozitarea bugetarilor sau taxa de solidaritate "nu este corecta in nici un caz".

Pentru Dan Radu Rusanu, plafonul pentru supraimpozitarea bugetarilor sau taxa de solidaritate, asa cum a denumit-o premierul Victor Ponta, este prea mic.

"Baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scazut. Sa nu uitam ca un plafon de 4.500 brut ar insemna practic cam trei mii netul. Nu cred ca ar incuraja populatia sa treaca peste acest barem, deci nu cred ca este o masura buna la nivelul acestui barem. Ar trebui poate saltat acest plafon de 4.500. Ganditi-va ca 4.500 de RON in ziua de astazi inseamna o mie de euro. Ca sa consideri ca o mie de euro este un venit exagerat intr-o tara a UE, nu cred ca este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai inalt, mult mai ridicat", explica vicepresedintele PNL.

Dan Radu Rusanu observa insa ca exista o posibila problema de constitutionalitate in privinta supraimpozitarii bugetarilor.

"Nu stiu daca se poate vorbi numai pentru bugetari, sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si restul salariatilor din economie. Nu stiu daca este si constitutional... Corect nu este in nici un caz, cel care lucreaza intr-o unitate bugetara si are acest salariu dupa 25, dupa 30 de ani sa fie impozitat suplimentar, iar in partea cealalta, in economia privata, cineva care are acest venit sa nu fie impozitat. Trebuie sa realizam faptul ca la aceste salarii mari, sa spunem, de o mie de euro pe luna, in sistemul bugetar ajung acei oameni care au o vechime si o experienta foarte mare", a spus el.

Dan Radu Rusanu insista ca o supraimpozitare a bugetarilor nu ar fi corecta. "Nu stiu daca-i neconstitutionala, dar oricum, nu este corect sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si economia privata. In acelasi timp, subliniez, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon nerealist. Ar trebui sa plece de la opt-noua mii in sus si de-abia atunci sa discutam despre aceasta supraimpozitare", a adaugat senatorul PNL.

Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei pe luna. Sistemul ar putea fi aplicat de anul viitor si numai pentru sectorul bugetar, a declarat recent premierul Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#PNL supraimpozitare bugetari, #taxa de solidaritate, #plafon impozitare bugetari, #impozitare suplimentara bugetari , #Impozit salariu