Ponta: Sunt convins ca putem scadea impozitul pentru veniturile mici

Duminica, 13 Mai 2012, ora 15:41
1942 citiri
Ponta: Sunt convins ca putem scadea impozitul pentru veniturile mici

Premierul Victor Ponta s-a declarat convins ca Guvernul sau va putea aplica o cota diferentiata de impozit de 8% si 12% pentru persoanele cu venituri reduse incepand din anul 2013 daca USL va castiga alegerile parlamentare.

"Eu sunt convins ca putem sa le introducem din 2013. Am facut toate calculele pe impactul bugetar cu oamenii cu care am lucrat", a spus Ponta, intr-un interviu difuzat duminica de PRO TV.

"De la 1 ianuarie 2013 ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16% pentru societatile comerciale si pentru persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom incerca aplicarea celor doua cote de 12% si 8% tocmai in ideea in care reusim sa-i trecem cat mai repede la nivelul de venituri pentru 16%. Va fi o cota sociala. Efectul pe buget este un efect negativ, tocmai de asta nu putem sa-l facem de astazi", a explicat premierul.

Totodata, Ponta s-a pronuntat pentru reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu cinci puncte procentuale si pentru scaderea TVA la produsele agricole de la 24% la 9% incepand cu anul 2013.

El a aratat ca astfel va fi redus si fenomenul evaziunii fiscale din sectorul agricol pentru ca numai cei care vor vinde legal si vor emite factura vor beneficia de reducere, iar cei care vor practica evaziunea fiscala vor fi amenintati mai departe de Fisc.

In context, Victor Ponta a recunoscut ca nu se astepta neaparat sa vina la guvernare din luna mai. "Faptul ca am ajuns in luna mai la guvernare, ci nu in luna noiembrie, nu era prima noastra asteptare", a admis Ponta.

Se cauta solutii pentru eliminarea TVA pentru drepturile de autor

De asemenea, pentru anul 2012 Ponta a precizat ca probabil saptamana viitoare Guvernul va gasi o solutie privind eventuala eliminare a masurii de percepere a TVA pe drepturile de autor.

"Am discutat cu ministrul de Finante si saptamana viitoare cred ca gasim o solutie pentru TVA la drepturile de autor. A fost masura luata pe care eu am considerat-o si atunci si acum ca fiind luata de fosta conducere a ANAF impotriva jurnalistilor in special. Si as vrea sa dau un semnal foarte clar ca desi guvernul actual e criticat si e normal sa fie criticat, nu trebuie sa folosesti instrumente fiscale ca sa lupti impotriva mass-media", a comentat Ponta.

Masura la care face referire premierul vizeaza eliminarea actualei obligatii de inregistrare ca platitor de TVA a persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor de cel putin 35.000 de euro pe an.

Deprecierea leului, sub control

In legatura cu deprecierea leului in raport cu euro, premierul a precizat ca a vorbit deja cu guvernatorul Bancii Nationale si a primit asigurari BNR era pregatita pentru acest fenomen, insa Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de protectie a populatiei cu credite in euro.

"Efectele cresterii cursului sunt efecte sociale extrem de dure, ma refer la cei care au credite in euro, ei sunt cei mai loviti si pentru care trebuie sa gasim o solutie de protejare, fara a interveni mai mult decat poate sa intervina un guvern. Din discutia pe care am avut-o cu guvernatorul, BNR era pregatita pentru acest gen de fenomen si am incredere ca nu se va intampla nimic major care sa afecteze cu adevarat stabilitatea", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a discutat cu Mugur Isarescu si despre posibilele efecte pe care le-ar putea avea in Romania o eventuala iesire a Greciei din zona euro.

"Sigur ca am discutat cu guvernatorul. Guvernatorul si ministrul de Finante au impreuna o strategie si lucreaza la a tempera pe cat posibil si a preveni efectele negative pe care situatia din Grecia le-ar avea asupra Romaniei", a sustinut premierul Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta scadere impozit venit, #scadere impozit salarii , #Impozit salariu