Suprataxarea muncii sufoca Romania. Cum ar trebui impozitata munca

Joi, 16 Februarie 2012, ora 08:17
4985 citiri
Suprataxarea muncii sufoca Romania. Cum ar trebui impozitata munca
Taxarea muncii, peste media europeana

Jumatate din salariul unui roman se duce la stat, tara noastra fiind in topul 10 in UE la fiscalizarea muncii. Scaderea CAS-ului, introducerea impozitului progresiv si scutirea de la taxe a salariului minim sunt cateva dintre solutiile propuse de companii.

O companie care are un buget de 1.000 de euro pentru a aduce un nou angajat va plati 45% din aceasta suma catre stat si va putea oferi un salariu de doar 550 de euro. Acesta este procentul de impozitare a salariilor medii si mari, darile in cazul salariului minim fiind de 41%.

Taxa medie pe munca (adica raportul dintre impozite si costul total cu salariile) ne plaseaza pe locul opt in randul tarilor europene. Bulgaria, stat cu o economie asemanatoare, este abia pe locul 24 in top, Romania fiind mai impozitata decat Suedia, Danemarca, Spania, Grecia sau Olanda.

Motivul pentru care statul nu se incumeta sa scada impozitele este gandirea pur contabila, conform careia orice ban care nu se duce sub forma de taxa la stat este un ban pierdut.

Reducerea CAS

Reducerea CAS-ului cu cateva procente si introducerea impozitului progresiv sunt doua dintre masurile despre care s-a discutat in ultima vreme, fiecare dintre acestea avand sustinatorii si criticii lor.

"Am propus de doi an reducerea CAS-ului cu 5%. Aceasta masura ar usura atat sarcina pusa pe angajat, cat si pe angajator", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR), pentru Business24.

"Masura se poate aplica din acest moment si ar avea doar efecte benefice: companiile si-ar mari numarul de angajati, ar scadea munca la negru si am avea crestere economica".

Pe de alta parte, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, considera ca "nu reducerea cu 3 - 5% a CAS-ului este rezolvarea problemelor in Romania. Acest lucru nu ar ajuta pe nimeni, diferentele in cazul unui salariu de 1.000 de lei fiind foarte mici. Masurile de reducere a impozitelor trebuie sa fie mult mai ample".

Una dintre masurile propuse de Agathon este marirea salariilor de sub 1.000 de lei cu 100 - 300 de lei, suma care sa fie scutita de impozite. Efectul ar fi cresterea puterii de cumparare a clasei sarace.

Taxe mai mici pentru categoriile speciale

O alta solutie venita din partea mediului de afaceri este scaderea taxarii pe locurile de munca nou create pentru categoriile speciale, cum ar fi tineri sau batrani.

"Statul ar castiga pentru ca ar creste numarul de angajati si s-ar diminua cel de someri", considera Lucretia Voinescu, vicepresedintele UGIR -1903.

"Statul nu intelege ca taxele mari duc la un numar mic de contracte de munca. Acum, in Romania, pietele gri si neagra a muncii sunt rentabile. Scaderea impozitelor le vor face nerentabile, nu vei avea de ce sa mai risti".

Tot Voinescu propune si diminunarea cu 2 - 6% a taxelor pe salarii in ramurile pe care statul vrea sa le dezvolte, cum ar fi agricultura. Astfel, vor fi adusi in tara si romanii care lucreaza in strainatate.

Renuntarea la impozitarea salariului minim pe economie ar avea, de asemenea, efecte benefice pentru toate partile implicate. "Din salariul minim sa se ia doar pensia si asigurarea de sanatate", spune Minea, care adauga ca ar trebui diminuate si cotele pentru ajutorul de somaj, aflate la un nivel urias in acest moment.

#impozit salariu, #impozit venit, #cass, #contributie pensii, #contributii sociale, #scadere impozit salariu venit, #impozit progresiv, #dan matei agathon , #Impozit salariu