Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri

Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:56
4503 citiri
Impozitul pe terenul agricol provoaca nemultumiri

Autoritatile vor sa schimbe sistemul de impozitare pentru agricultorii persoane fizice de la o taxa pe venitul declarat la un impozit pe suprafata sau pe numarul de animale. Totusi, specialistii din mai multe domenii cred ca masura va genera haos in acest sistem.

Guvernul are in vedere impozitarea a peste 670.000 de agricultori care primesc subventii de la stat, insa doar 10% sunt si platitori de impozite. Practic, autoritatile nu au schimbat taxa, ci au marit baza de impozitare.

Asociatiile de producatori avertizeaza ca unul din efectele negative generate de acest sistem este acela ca fermierii nu isi vor mai declara corect numarul de animale.

"Cu acest nou sistem de impozitare, autoritatile nu au rezolvat nimic. Cei care au gandit sistemul nu isi vor atinge obiectivul. Ii afecteaza pe micii producatori si nu este corect, pentru ca ei fac o agricultura de autoconsum.

In ceea priveste animalele, fermierii vor incepe sa isi ascunda animalele. In al doilea rand, vor incepe sa isi imparta animalele intre membrii familiei. Nu le vor mai declara corect. A mai fost acest sistem si nu a functionat. A fost inainte de comunism. Daca va uitati, in Morometii cam acelasi sistem era", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Nu doar agricultorii atrag atentia asupra problemelor din acest sistem. Specialisti din diverse domenii vorbesc despre capcanelor pe care le poate avea noul sistem de impozitare.

Consultant fiscal: Punem caruta inaintea cailor

Gabriel Sincu, partener Mazars, crede ca problema cea mai importanta este modul in care va fi administrat acest impozit. Consultantul fiscal atrage atentia asupra lipsei de personal din institutiile publice care ar urma sa gestioneze acesta noua taxare.

"Este stiut ca administratiile fiscale duc o lipsa acuta de personal calificat, ori in acest caz vorbim de intrarea in categoria de platitori de impozit a probabil catorva milioane de oameni care, in multe cazuri, nu au o educatie fiscala corespunzatoare.

Parerea mea este ca gestionarea acestei probleme va fi un cosmar birocratic. Asa se intampla insa atunci cand punem caruta inaintea cailor... ", a precizat Sincu intr-un interviu acordat Business24.

Om de afaceri in agricultura: Noul sistem duce la o dubla taxare

Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri romani din agricultura, cu un business estimat la 54-56 milioane de euro din exploatarea a 55.000 de hectare de teren agricol, Culita Tarata, crede ca noul sistem genereaza dubla impozitare pentru agricultori.

"In general, ei ( n.r. fermierii persoane fizice) au terenurile arendate. Ii dai, sa spunem, 800 de kg de cereale pe terenul arendat. Pentru arenda pe care o dau, eu platesc statului cei 16% impozit pe profit. Atunci, de ce micul fermier trebuie sa mai plateasca statului? Este dubla impozitare", a declarat Culita Tarata pentru Business24.

Om politic: Un fermier plateste impozit pentru grajd ca pentru o vila

Un fost ministru al Agriculturii, in prezent om politic in opozitie, Gheorghe Flutur spune ca, prin acest nou sistem de taxare, fermierii vor plati pentru un metru patrat de grajd cat pentru un metru patrat de vila.

In plus, el a subliniat ca noul sistem trebuie aplicat astfel incat sa tina cont de particularitatile zonelor si sectoarelor de activitate ale fermierilor.

LAPAR: Autoritatile nu ne-au cerut parerea

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR a precizat ca autoritatile nu au tinut cont de propunerile agricultorilor atunci cand au creat acest nou sistem. El a explicat ca propunerea organizatiei pe care o conduce era total diferita de sistemul propus de Guvern.

"Noi am fost cu un proiect la ministerul Finantelor si la Comisia pentru Agricultura in luna iulie, in care cerusem ca largirea bazei de impozitare sa se faca astfel: celor care lucreaza sau detin de la 50 de hectare in sus sa nu li se dea voie sa functioneze decat ca societati comerciale in care sa fie fiscalizata toata activitatea lor. Celor intre 10 si 50 de hectare sa li se perceapa o suma progresiva pentru fiecare hectar.

Toti ceilalti care au sub 10 hectare, si sunt in jur de 500.000 de agricultori in Romania, sa nu fie impozitati pentru ca nu putem vorbi de un business", a explicat Laurentiu Baciu pentru Business24.

#impozitare agricultura, #taxe agricultura, #sistem impozitare agricultura , #Impozit teren