Declaratia 200 - se apropie termenul de depunere pentru formularul cu veniturile din 2015

Marti, 10 Mai 2016, ora 16:39
2874 citiri
Declaratia 200 - se apropie termenul de depunere pentru formularul cu veniturile din 2015

Mai sunt aproximativ doua saptamani pentru depunerea declaratiei 200 la ANAF in termenul legal - 25 mai 2016.

Este vorba de formularul pe care trebuie sa-l completeze si sa-l depuna toate persoanele care au avut in anul 2015 venituri din afara salariilor, asa cum sunt acestea incadrate de legislatie.

Mai exact, este vorba despre cedarea folosintei bunurilor (chirii), tranzactii pe piata de capital (la bursa) si alte astfel de activitati independente.

Interesant este ca formularul 200 ANAF trebuie depus incepand cu acest an si de o noua categorie de contribuabili: cei care au activat pe website-uri de jocuri de noroc in anul 2015.

Asadar, tot mai multi romani trebuie sa indeplineasca aceasta obligatie birocratica, pentru a evita primirea unei amenzi.

Declaratia 200 se completeaza si depune de catre persoanele care realizeaza venituri in bani si/sau in natura (in Romania) care provin din activitati independente (profesii liberale, PFA, venituri din brevete si inventii, etc), cedarea folosintei bunurilor (de exemplu inchirierea unui imobil), activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in timp real si chiar alte activitati care nu se incadreaza in alte categorii speciale.

Exista online instructiuni despre completarea declaratiei, pentru ca totul sa fie corect.

Legislatia prevede si in 2016 ca orice contribuabil care depune formularul 200 poate in acelasi timp sa redirectioneze 2% din impozit catre un ONG (Fundatie, Asociatie). Nu este vorba despre un cost suplimentar, ci doar de oportunitatea de a ajuta societatea civila. In formularul 200 exista o sectiune unde se pot completa datele unui ONG.

Astfel, statul roman va asigura mai departe plata a 2% din banii pe care oricum ii primeste de la contribuabil. Pentru acesta din urma, este practic o donatie 100% fara costuri si fara eforturi suplimentare.

Unele fundatii si asociatii isi mobilizeaza sustinatorii si le ofera acestora oportunitatea de a descarca online formularul 200, in format pdf, deja completat cu datele respectivului ONG.

Mai putine rubrici de completat manual, mai multe probleme rezolvate in societate, prin actiunea organizatiilor non-profit.

In ceea ce priveste persoanele care inregistreaza exclusiv venituri salariale, acestea nu trebuie sa depuna declaratia 200, insa pot depune formularul 230 daca doresc sa sprijine un ONG in acelasi fel, fara niciun cost.

Data de 25 mai este termenul limita pentru depunerea ambelor formulare - la agentiile fiscale sau prin posta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratia 200, #declaratie venit 2015, #impozit venit , #Impozit venit