DIICOT a anihilat o grupare de evazionisti care a prejudiciat statul cu 10 milioane de euro

Luni, 27 Mai 2013, ora 09:15
2061 citiri
DIICOT a anihilat o grupare de evazionisti care a prejudiciat statul cu 10 milioane de euro
Procurorii DIICOT au facut 167 de perchezitii, in dosarul evazionistilor suceveni. Foto: exclusivnews.ro

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Suceava au anihilat un grup infractional organizat, specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani, care a prejudiciat statul cu 9,8 milioane de euro.

La data de 27 mai 2013, procurorii DIICOT. au efectuat 167 perchezitii domiciliare pe raza mun. Bucuresti (1) si a judetelor Suceava(74), Botosani(14), Bacau(1), Dambovita(11), Neamt(4), Timis(3), Vrancea(1), Brasov (27), Mures(1), Galati(2), Valcea(1), Ilfov(1), Iasi(24), Olt(2) urmand a fi puse in executare 110 mandate de aducere.

Grupare formata din 118 membri

Cercetarile procurorilor vizeaza un numar de 118 invinuiti persoane fizice si 39 de firme. Modul de operare al membrilor grupului infractional organizat era urmatorul: acestia intrau in contact direct cu administratori ai unor societati comerciale care se aratau interesati in a-si diminua baza impozabila, iar prin intermediul societatilor comerciale pe care le detineau sau le controlau membrii grupului, se efectuau vanzari fictive de bunuri catre societatile comerciale "recrutate", fiind emise facturi, de asemenea, fictive pentru marfa inexistenta in realitate, facturi pe care societatile beneficiare le introduceau in contabilitate.

Pentru a da o aparenta de legitimitate si legalitate tranzactiilor comerciale efectuate, membrii gruparii ofereau administratorilor societatilor comerciale "recrutate" sume de bani, reprezentand contravaloarea marfii "livrate" pentru ca acestia sa faca viramentele bancare catre societatile emitente ale facturilor fiscale fictive.

Ulterior, membrii grupului infractional organizat retrageau sumele de bani respective, beneficiind din partea societatilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cota parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

Dupa o perioada, in care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat si impozitul pe profit aferent tranzactiilor, acestia cesionau societatile comerciale in cauza, in special catre persoane de etnie rroma, firme care, dupa cateva luni, intrau in faliment.

Transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societatilor "recrutate" si prin conturile persoanelor fizice ale administratorilor acestor societati, au avut ca scop spalarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscala pentru ca, in final, sumele initiale sa se intoarca catre beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operatiunilor efectuate si comisioanele platite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activitati infractionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala Romania, #perchezitii oameni de afaceri, #procurorii DIICOT au facut descinderi , #Impozit venit