Taxa lui Hollande ii goneste pe cei bogati din Franta

Miercuri, 08 August 2012, ora 14:24
2452 citiri
Taxa lui Hollande ii goneste pe cei bogati din Franta

Francois Hollande, presedintele Frantei, a promis in luna iulie ca va impune o taxa de 75% pe averile care depasesc un milion de euro, in scopul obtinerii unei sume de 7,2 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar. Acest anunt a starnit nemultumiri in randul mai multor categorii sociale.

Presedintele francez a declarat ca si bancile sau companiile energetice vor achita o serie de taxe.

Franta aplica noi taxe pentru a acoperi deficitul

Vincent Grandil, partener in cadrul unei firme de avocatura din Paris, a declarat ca o serie de oameni bogati au sunat la compania pe care o reprezinta, intreband daca este cazul sa plece din Franta, potrivit CNBC.

Vincent Grandil, specializat in domeniul taxelor pentru corporatii si persoane cu venituri ridicate, spune ca pana si persoanele mai tinere care au venituri de 200.000 de euro "se intreaba daca merita sa ramana intr-o tara in care castigarea banilor nu este considerata un lucru bun".

Francois Hollande, primul presedinte socialist al Frantei, dupa Francois Mitterrand, sustine achitarea unor taxe suplimentare pentru revigorarea economica a tarii. Aplicarea taxei de 75% din venituri urmeaza sa fie adoptata de Parlament in luna septembrie.

In Franta exista insa putine persoane bogate care se incadreaza in contextul legislativ pentru aplicarea acestei taxe, probabil nu mai mult de 30.000, intr-o tara de 65 de milioane de locuitori, astfel ca va fi stransa doar o suma mica din necesarul de 33 miliarde de euro pentru echilibrarea bugetului.

Ministrul francez de Finante nu a oferit niciun fel de informatie despre suma care s-ar putea aduna in urma aplicarii acestei taxe.

Vincent Grandil vorbeste despre diferentele in ceea ce priveste modul in care este vazuta o avere in Franta si in SUA. Avocatul observa ca francezii au o relatie stanjenitoare cu banii: "Aici, oricine isi face o avere pronind de jos, creeaza locuri de munca si ajunge milionar, este privit cu suspiciune. Exista o mare diferenta culturala intre Franta si Statele Unite ale Americii".

Mai multe companii din Franta au in vedere mutarea unor directori foarte bine platiti in afara tarii, potrivit declaratiilor unor consultanti, avocati si agenti imobiliari, care nu au dorit sa dezvaluie numele clientilor.

Acestia au adaugat ca o serie de directori si persoane cu averi mari se pregatesc deja sa plece in Marea Britanie, Belgia, Elvetia sau Statele Unite ale Americii.

De asemenea, o serie de alte companii - startup-uri si multinationale - si-au amanat planurile de a investi in Franta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Franta taxe averi, #Francois Hollande taxe averi, #Franta acoperire deficit bugetar, #nemultumiri Franta taxe averi , #Impozit venit