Acord FMI: Impozitul pe proprietate va creste, daca spatiul are destinatie comerciala

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 16:58
2507 citiri
Acord FMI: Impozitul pe proprietate va creste, daca spatiul are destinatie comerciala

Guvernul a promis FMI ca, pana la inceputul lunii iulie a acestui an, va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor fi stabilite in functie de destinatia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileste cote diferentiate pentru persoane fizice si firme.

"Vom revizui baza pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul legal al proprietarului" (persoana fizica sau persoana juridica - n.r.)", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

In prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferentiate in functie de natura proprietarului, fiind de regula mult mai mici pentru persoane decat in cazul firmelor.

De altfel, chiar modul de calcul difera. La persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impoziabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul.

In cazul companiilor, cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% inclusiv din valoarea de piata. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare.

In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta si intre 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

O astfel de masura ar duce la cresterea impozitelor pentru persoanele fizice care utilizeaza imobilele din proprietate pentru activitati comerciale, cu exceptia inchirierii, si ar avea un efect neutru asupra impozitelor platite de populatie pentru casele in care inlocuiesc sau le inchiriaza.

#impozite populatie, #impozite spatii comerciale , #Stiri Taxe si impozite