AFEER: Taxele aplicate in sectorul energetic se transfera integral in factura finala

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:45
1328 citiri
AFEER: Taxele aplicate in sectorul energetic se transfera integral in factura finala

Legislatia din sectorul energetic prevede ca orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata integral in factura finala, a declarat, marti, Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), in cadrul unei conferinte pe tema fiscalitatii in sectorul energetic.

'Taxele intra la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun ca ele se transfera integral in pretul final al consumatorilor, astfel ca aceasta componenta a pretului trebuie mai bine gestionata', a precizat Lungu.

El a aratat ca, in acest moment, taxele inseamna circa 20% din pretul final al energiei electrice.

Pretul efectiv de producere a energiei inseamna 49% din pretul final, 26% sunt costurile de retea, adica distributie si transport, iar 5% reprezinta tariful de furnizare.Spre comparatie, in Germania, 20% este pretul energiei, 25% - costurile de retea, 5% - furnizarea si 50% sunt taxele.

"Sper sa nu ajungem si noi la 50%", a mai spus Lungu.

Guvernul vrea sa introduca, de la 1 ianuarie 2014, o taxa de 1,5% pentru constructiile speciale.

La finele lunii noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca, in cazul in care transportatorii si distribuitorii din energie si gaze vor cere recunoasterea acestei taxe in tarifele finale, ANRE va fi nevoita sa accepte.

"In ceea ce priveste distributia si transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxeaza. Daca totusi transportul si distributia vor fi taxate, ele vor fi incluse in tarifele de transport si distributie, pentru ca aceste costuri sunt obligatoriu de recunoscut. Nu avem inca vreo solicitare de la operatori din sector pentru a le recunoaste aceste costuri in tarife", a precizat Havrilet.

El a mentionat ca nu a fost clarificata inca situatia acestei taxe si ce constructii vor intra sub incidenta ei.

Havrilet a mai spus ca, in cazul in care operatorii de distributie si transport vor plati aceasta taxa si vor solicita recunoasterea ei in tarifele finale, ANRE va analiza detaliat acest lucru, intrucat operatorii au si alte venituri din acesti stalpi, precum reclame sau inchirierea lor catre operatorii de telefonie si cablu.

#sector energetic, #taxe energie, #legislatie energie Romania , #Stiri Taxe si impozite