ANAF a identificat un prejudiciu de 1,7 milioane euro la concursurile scolare

Joi, 05 Martie 2015, ora 15:19
1455 citiri
ANAF a identificat un prejudiciu de 1,7 milioane euro la concursurile scolare
Foto: Ziarul 21

Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane lei (cca 1,7 milioane euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale de catre o fundatie, care avea drept scop principal de activitate organizarea de concursuri si teste de evaluare in educatie pentru elevi si studenti, in unitati de invatamant la nivel national.

Cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, care, in data de 5 martie 2015, au dispus efectuarea a 19 perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov si Prahova, se arata intr-un comunicat ANAf remis Business24.

In fapt, in baza unor protocoale incheiate cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in perioada 2008-2013 fundatia a organizat la nivel national concursuri si teste de evaluare in unitati de invatamant la mai multe discipline (matematica, limba romana, limbi straine, informatica, fizica).

Desi se obliga sa asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundatia a perceput o taxa de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplina si etapa a concursului si a obtinut venituri in suma totala de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale.

Pentru colectarea sumelor, presedintele fundatiei utiliza inclusiv contul bancar personal si inregistra in evidentele contabile ale organizatiei contracte fictive de prestari servicii de consultanta incheiate cu diverse societati care apartineau membrilor consiliului director al fundatiei.

Mai mult, profesorii cooptati pentru conceperea subiectelor de evaluare erau platiti cu sume modice de 2.000 lei, in timp ce rudele presedintelui fundatiei (sotie, frate, cumnati, nepoata, verisori etc) incasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, in baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.

De exemplu: un absolvent de 11 clase, avand calificare de "lacatus reparatii locomotive", a incasat suma neta de 107.000 lei pentru ca ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematica, clasa a XII-a.

In urma verificarilor specifice, inspectorii antifrauda au stabilit un prejudiciu estimat cauzat Bugetului General Consolidat al Statului in suma totala de 7.623.390 lei, compus din TVA de plata in valoare de 4.135.096 lei, impozit pe profit in suma de 1.554.004 lei, impozit pe venituri din activitati independente in suma de 1.745.838 lei si contributie individuala la asigurarile sociale de sanatate (5,5 %) in suma de 188.452 lei.

Demersurile de cooperare interinstitutionala intre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si DGAF au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecareia dintre cele doua structuri, in conditiile stabilite prin documentele de cooperare.

#ANAF frauda concursuri scolare, #frauda concursuri scolare , #Stiri Taxe si impozite