Biris, despre modificarile fiscale: Se muta povara de la bogati la clasa de mijloc. E un risc major ca Romania sa intre in criza Interviu

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 18:48
1171 citiri
Biris, despre modificarile fiscale: Se muta povara de la bogati la clasa de mijloc. E un risc major ca Romania sa intre in criza Interviu
Foto: Facebook / Gabriel Biris

Actuala guvernare PSD-ALDE muta povara de la bogati la clasa mijlocie, prin eliminarea impozitului pe dividende si introducerea taxei de solidaritate, afirma consultantul fiscal Gabriel Biris, precizand totodata ca impozitul pe cifra de afaceri ar incalca legislatia europeana si exprimandu-si opinia ca Guvernul nu si-a luat definitiv gandul de la banii din Pilonul II de pensii.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul de Finante in timpul guvernarii Ciolos, vorbeste si despre problema actiunilor la purtator, invocate in cazul anchetei Rise Project cu privire la averea lui Liviu Dragnea, sustinand ca procurorii impreuna cu alte institutii, printre care si ANAF, pot "lua urma banilor", insa doar daca vor cu adevarat.

De asemenea, Gabriel Biris subliniaza faptul ca masurile economice anuntate si apoi retrase de Guvernul Tudose au debusolat investitorii, iar daca "sarabanda de masuri de crestere a cheltuielilor si de reducere a veniturilor" nu se opreste, exista "un risc major si iminent" ca Romania sa intre iar in criza.

Spuneti-ne mai intai ce sa inteleaga un cetatean de rand despre intentia Guvernului Tudose de a introduce taxa de solitaritate? Care este scopul urmarit? Ne va merge mai bine datorita ei?

In primul rand, haideti sa ii spunem pe nume - impozit progresiv. Pentru ca nu exista conceptul de taxa de solidaritate in legislatia moderna. E un impozit progresiv. Practic, ce vrea sa faca Guvernul este sa impoziteze salariile mai mari de un anumit nivel (inteleg 14.500 de lei) cu o cota maxima de vreo 40%, adica inca vreo 25% peste cei 16% care exista acum.

Noi am mai avut in istoria noastra impozite progresive, de 40%, la vremea respectiva, iar veniturile la buget erau cu 40% ca procent din PIB mai mici decat acum. S-a dovedit ca impozitul de 16%, asa-zisa cota unica, ajuta pe toata lumea. Acum se vrea sa se renunte la el...

In acelasi timp, vor sa renunte la impozitul pe dividende. Adica sa supraimpozitam clasa mijlocie prin taxa de solidaritate (fiindca oameni bogati din salariu eu nu stiu), iar adevaratii bogati, eventual si cei care sunt actionari prin firme cu actiuni la purtator, sa nu mai fie impozitati deloc.

Asta sustine PSD, ca vrea impozit pe dividende zero, dar in acelasi timp creste sarcina fiscala pe salariu.

Ei insista in continuare pe reducerea impozitarii, ca in reclama cu "Batman, Batman!", dar cei 0-10% despre care vorbesc ei costa bugetul 10 miliarde de lei. De und ...citeste mai departe despre "Biris, despre modificarile fiscale: Se muta povara de la bogati la clasa de mijloc. E un risc major ca Romania sa intre in criza Interviu" pe Ziare.com

#impozit cifra afaceri, #taxa solidaritate, #ANAF firme actiuni purtator Dragnea , #Stiri Taxe si impozite