Masurile cu care Bucurestiul "convinge" investitorii sa aleaga Bulgaria

Joi, 20 Iunie 2013, ora 07:05
2564 citiri
Masurile cu care Bucurestiul "convinge" investitorii sa aleaga Bulgaria

Romania pierde meciul cu Bulgaria la capitolul investitori straini. Si actualul guvern "incurajeaza" migratia investitorilor straini catre tara vecina prin modificarile fiscale facute in acest an. Avantaj Bulgaria.

Coca-Cola alege tara vecina ca centru al activitatilor administrative din Europa, prima fabrica Apple din UE ar putea fi deschisa in Bulgaria, iar 5 companii din industria auto vor deschide fabrici de componente. Asta doar in ultimul an.

De cealalta parte, in Romania, Guvernul a decis, in 2013, introducerea platii TVA la incasare, obligativitatea platii impozitului pe venit pentru microintreprinderi, a schimbat regimul deductibilitatii. Fiecare astfel de masura afecteaza un segment al investitorilor, si reprezinta o bila neagra pentru Romania, este de parere Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate.

"Pentru intreprinderile mici avem problema cu plata TVA la incasarea facturii, pentru leasingul operational si inchiriere avem limitarea deductibilitatii la masini, care s-a rezolvat intre timp. Totusi, timp de 5 luni de zile au avut cheltuieli nedeductibile. In continuarea a ramas prevederea absolut ridicola potrivit careia microintreprinderile sunt obligatorii si la infiintare nu ai posibilitatea de a opta, ceea ce pentru un investitor mare ar insemna ca daca incepe investitia in anul 1 si productia in anul 2, toata inchiderea fiscala din primul an nu poate sa si-o reporteze", a declarat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris.

Potrivit avocatului, probleme intampina si nerezidentii care fac afaceri in Romania din cauza legislatie haotice.

"Complicatii in ceea ce priveste serviciile prestate de nerezidenti prin faptul ca au incalcat un principiu care functioneaza in toate legislatiile: serviciile prestate de un nerezident catre un rezident sunt impuse in statul in care plateste doar daca sunt lasate efectiv pe teritoriul acelui stat, or la noi regula s-a schimbat de la 1 februarie", a adaugat Gabriel Biris.

Cum ii ademeneste Bulgaria pe investitorii straini

Desi foarte multe dintre afacerile dezvoltate in Romania nu pot fi atat de usor mutate in tara vecina, fiscalitatea excesiva si probleme generate de schimbarile legislative ar putea sa atarne greu in decizia investitorilor straini. Bulgaria devine alegerea cea mai buna.

"In Bulgaria cota pe impozit pe profit si venit mai mica decat la noi. In plus, TVA este mai mica decat la noi, iar administratia fiscala mult mai eficienta. Contributiile sociale la ei sunt doar 29% si plafonate la 2.000 de leva. Adica, indiferent ce salariu platesc unui angajat in Bulgaria, suma pe care o dau pe contributii sociale nu depaseste 300 de euro. Ca si avantaj este semnificativ mai mare decat diferenta de cota de impozit, adica este mult mai bine in Bulgaria din mai multe puncte de vedere", a explicat Gabriel Biris.

Administratia fiscala din Romania, o alta bila neagra

In Romania, administratia fiscala a devenit un "colos" supraincarcat cu proceduri birocratice si personal nepregatit, care descurajeaza investitorii straini. Diferentele intre cele doua sisteme sunt reflectate intr-un studiu realizat de Gabriel Sincu, partener la firma franceza de consultanta si audit Mazars:

- In Bulgaria: fiecare 1.000 de functionari fiscali aduc la bugetul de stat venituri reprezentand 3,37% din PIB. In Romania: 1.000 de functionari aduc numai 1,1% din PIB

- In Bulgaria exista 3,8 administratii fiscale la fiecare 1 milion de locuitori. In Romania sunt 20,5

- In Bulgaria un contribuabil are de facut un numar mediu de 17 plati pe an pentru indeplinirea obligatiilor fiscale. In Romania are de facut 113.

#investitori straini Romania, #investitii straine romania, #investitori straini Bulgaria, #legislatie investitori straini Bulgaria , #Stiri Taxe si impozite