Ce ne pregateste Guvernul? Stres enorm pentru contribuabil, secatuire de resurse, birocratie sufocanta Interviu

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 06:21
2811 citiri
Ce ne pregateste Guvernul? Stres enorm pentru contribuabil, secatuire de resurse, birocratie sufocanta Interviu
Foto: cristianpaun.finantare.ro

Impozitul pe gospodarie nu este decat primul pas spre impozitarea masiva a celor cu venituri peste un anumit nivel, ne va secatui si mai mult de resurse adaugand noi straturi birocratice unui stat deja sufocat de birocratie. Statul va cheltui enorm ca sa nu incaseze mare lucru, afirma profesorul de economie de la ASE, Cristian Paun.

Masura nu are nicio logica economica in spate si nu inseamna decat stres enorm pentru contribuabil si un mare efort al statului care, la nivelul actual, nu e pregatit logistic sa faca fata acestui sistem propus, avertizeaza prof. univ. dr. Paun intr-un interviu acordat Ziare.com.

In plus, masura va avea costuri ascunse, inclusiv faptul ca statul se va putea folosi chiar mai mult de un an de bani care legal ne apartin. Costul declararii veniturilor, cele mai multe doar din salarii deja declarate de contabilitatea angajatorului, va fi imens, afirma prof. Cristian Paun.

Ce inseamna, de fapt, acest impozit pe gospodarie la care lucreaza Ministerul Finantelor?

Este un impozit progresiv, chiar daca ministrul incearca sa ne convinga de contrariu. De ce? Pentru ca imparte contribuabilii in doua clase de venit, deocamdata: un venit mic (sub 2.000 lei) si un venit normal (peste 2.000 lei).

Unuia ii aplica un impozit pe venit de 0% (celelalte impozite/contributii raman in vigoare) si altuia ii aplica un impozit progresiv mai mare de 10%. De aici pana la a reimparti pe alte clase de venit pe cei cu venit "normal" mai este doar un mic pas.

Ministrul Stefan sustine ca ar fi vorba despre o reducere de fiscalitate, deoarece cota aplicata veniturilor totale va fi de 10% insotita de tot soiul de deduceri.

Este o reducere fiscala pentru ca altfel nu aveau cum sa anuleze cota unica si cum sa faca acceptabil stresul care insoteste renuntarea la o taxare foarte simpla.

Chiar daca cetateanul va avea o reducere de 6% sau chiar o anulare totala de impozit, in cazul celor cu venituri mici, costul declararii veniturilor, cele mai multe doar din salarii deja declarate de contabilitatea angajatorului, va fi imens.

Va trebui sa facem cel putin un drum la consultantul fiscal arondat, va trebui sa completam o declaratie, pentru cei mai multi dintre noi inutila, pentru ca nu obtinem alte venituri decat cele din salarii, si apoi va trebui sa ne asezam frumusel la coada sa depunem actele la ANAF-ul unde suntem arondati. Numai cine nu a declarat vreun venit pana acum nu stie cat de putin reformata este institutia ANAF-ului si cat de g ...citeste mai departe despre "Ce ne pregateste Guvernul? Stres enorm pentru contribuabil, secatuire de resurse, birocratie sufocanta Interviu " pe Ziare.com

#Cristian Paun profesor ASE, #impozit pe gospodarie, #impozit venit global , #Stiri Taxe si impozite