Consiliul Investitorilor Straini critica Split TVA: Va cauza blocaje majore si va afecta contribuabilii onesti

Joi, 31 August 2017, ora 19:22
956 citiri
Consiliul Investitorilor Straini critica Split TVA: Va cauza blocaje majore si va afecta contribuabilii onesti
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Introducerea obligatorie a platii defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri si va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate, apreciaza FIC (Consiliul Investitorilor Straini).

Impovararea administrativa si birocratica a contribuabililor onesti cu masuri ca plata defalcata a TVA nu este, pe termen lung, o buna strategie de combatere a evaziunii fiscale, apreciaza organizatia, care reprezinta peste 130 de companii multinationale.

Masura va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate:

companii, care in faza initiala vor trebui sa efectueze toate demersurile necesare implementarii noului sistemunitati ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVAANAF care va trebui sa aprobe un numar semnificativ de solicitari de transfer din contul de TVA in contul curent intr-un interval de timp cat mai scurt posibil

In opinia FIC, ar fi necesara consultarea in prealabil a Comisiei Europene, precum si intocmirea unui studiu de impact care sa evidentieze efectul asupra evaziunii fiscale si costurile pentru mediul de afaceri.

In cazul Poloniei, proiectul de plata defalcata a TVA a fost in dezbatere publica timp de 2 ani, sistemul este optional si implementarea a fost amanata pana in anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri.

O masura alternativa ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot si numai in anumite sectoare de activitate care implica un grad ridicat de evaziune fiscala sau neconformare in ceea ce priveste plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii in cazul in care se dovedeste eficienta sistemului.

De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate si implementate de urgenta masuri care si-au dovedit eficienta in alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizarii unui software certificat pentru facturare sau mentinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizata a TVA.

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanta, instituirea platii defalcate a TVA, de la 1 ianuarie 2018, in scopul reducerii evaziunii fiscale in acest domeniu, estimand venituri suplimentare bugetare de circa sase miliarde de lei pana in anul 2020.

Split TVA: Guvernul a adoptat ordonanta, plata defalcata a TVA e obligatorie de la 1 ianuarieAndreea Paul (INACO), despre Split TVA: Ura fata ...citeste mai departe despre "Consiliul Investitorilor Straini critica Split TVA: Va cauza blocaje majore si va afecta contribuabilii onesti" pe Ziare.com

#Consiliul Investitorilor Straini TVA defalcat, #split TVA Consiliul Investitorilor , #Stiri Taxe si impozite