Cum a pacalit Guvernul Dancila ONG-urile, ca sa ramana la stat banii care ajungeau la batrani, copii bolnavi sau saraci

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 09:05
1218 citiri
Cum a pacalit Guvernul Dancila ONG-urile, ca sa ramana la stat banii care ajungeau la batrani, copii bolnavi sau saraci
Foto: Facebook/Daruieste Viata

ONG-urile din educatie, mediu, cultura si cele care construiesc spitale, modernizeaza sectii de spitale din intreaga tara si asigura lunar conditii pentru ca sute de copii sa poata fi operati gratis se lovesc in continuare de efectele negative ale unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern la inceputul anului trecut.

Pentru ele, romanii care depun in acest an formularul 230 pot dona doar 2% cota din impozitul pe venit. In schimb, entitatile nonprofit si unitatile de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat primesc 3,5%.

Dupa ce a fost adoptata, ordonanta a starnit numeroase controverse, iar ONG-urile au acuzat Guvernul de discriminare. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a promis ca va rezolva problema si, la finele anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege care prevede ca toate ONG-urile vor beneficia de cota de 3,5%. Numai ca legea se aplica incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2019, deci pentru formularele 230 pe care le vom completa in 2020.

Mai mult, nu mai pot dona companiile care au cifra de afaceri mai mica de un milion de euro, iar termenul de depunere a declaratiilor pentru donarea unei cote din impozitul pe venit de catre populatie s-a mutat in martie, de unde pana acum era 25 mai. Mai exact? Guvernarea PSD-ALDE, in foamea de bani tot mai mare, ia pana si banii de la organizatiile care ofera servicii si ajutor pentru cele mai defavorizate categorii de romani.

Promisiuni nerespectate

Anul trecut, ONG-urile din educatie, mediu, cultura si sanatate au primit o grea lovitura din partea Guvernului. Mai exact, Executivul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, sa majoreze, de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit pe care populatia o poate dona pentru sustinerea ONG-urilor, insa doar pentru cele sociale licentiate.

Tot doar aceste organizatii, a stabilit Guvernul, mai pot primi sponsorizari deductibile in limita a 20% din impozitul pe venit de la societatile comerciale cu cifra de afaceri de pana la un milion de euro.

Astfel, toate celelalte ONG-uri au fost lasate pe dinafara. Pierderea pentru ele este si mai mare pentru ca, dupa intrarea in vigoare a "revolutiei fiscale", impozitul pe venit a fost redus de la 16 la 10%, astfel ca s-au diminuat mult si sumele care puteau fi donate de populatie ONG-urilor prin cota de 2%.

De asemenea, doar 20% dintre companii au cifra de afaceri de peste un milion de euro si pot dona catre aceste organizatii non profit ...citeste mai departe despre "Cum a pacalit Guvernul Dancila ONG-urile, ca sa ramana la stat banii care ajungeau la batrani, copii bolnavi sau saraci" pe Ziare.com

#ONG impozit, #formular 230 impozit ONG , #Stiri Taxe si impozite