Cum s-au transformat politicile fiscale in 2013

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:00
1791 citiri
Cum s-au transformat politicile fiscale in 2013

Volumul mare de modificari fiscale ca raspuns la criza financiara globala continua sa genereze politici fiscale mai bine orientate, selective si mai nuantate in multe tari din intreaga lume in 2013.

Australia si Olanda, si-au extins deja baza de impozitare in masura posibila pentru a pastra prudenta, atat la nivel competitiv, cat si politic, in timp ce multe tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, inca aspira la o reforma fiscala la scara larga.

Ritmul de schimbare al politicilor va ramane, totusi, neregulat in 2013, atata vreme cat tarile asteapta sa vada ce recomandari vin, in acest an, de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si de la alte organisme supra-nationale - se arata in studiul Ernst & Young, The Outlook for Global Tax Policy in 2013.

Influenta supranationala in crestere in 2013

Ritmul rapid al globalizarii si cresterea conectivitatii generata de inovatiile din tehnologie si comunicatii demonstreaza ca modelele difera semnificativ de cele care au fost considerate, pe termen lung, ca norme internationale.

"Principiile comune internationale desprinse din experientele nationale privind impartirea jurisdictiei fiscale nu au tinut pasul cu schimbarile din mediul de afaceri" se arata in raportul OCDE din februarie - Addressing Base Erosion and Profit Shifting.

In luna iulie 2013, OCDE va lansa un prim plan de actiune privind impozitarea transfrontaliera, care va acoperi trei domenii-cheie: preturile de transfer, jurisdictia fiscala si masurile de combatere a eroziunii bazei fiscale.

Fluxurile separate de lucru pentru fiecare dintre aceste domenii vor fi prezidate de delegati ai tarilor implicate. Astfel, Marea Britanie va coordona fluxul pentru preturile de transfer, Franta si Statele Unite ale Americii pentru jurisdictia fiscala iar Germania pentru masurile de combatere a eroziunii bazei fiscale.

Se asteapta ca rezultatele acestei activitati a OCDE sa se reflecte intr-o serie de schimbari aduse normelor privind preturile de transfer, in modificari ale conventiei model OCDE, precum si in recomandari privind schimbari ale legislatiei fiscale si administrative.

Prin identificarea tendintelor si anticiparea schimbarilor in politica fiscala, legislatie si norme de aplicare, mediul de afaceri poate anticipa efectele ce vor urma si poate lua masuri pro-active pentru a se adapta la schimbari si chiar pentru a colabora cu factorii de decizie pentru a contribui cu perspectiva mediului de business la procesul legislativ. In momentul de fata, tot mai multe companii incep sa valorifice din ce in ce mai frecvent aceasta oportunitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politici fiscale 2013, #criza financiara globala, #norme preturi transfer , #Stiri Taxe si impozite