Esti patron? In ce conditii te avantajeaza tichetele de masa - Interviu

Luni, 25 Februarie 2013, ora 07:05
17115 citiri
Esti patron? In ce conditii te avantajeaza tichetele de masa - Interviu

Bonurile de masa sunt o facilitate de care poate beneficia atat angajatorul cat si angajatul.

Sistemul este avantajos pentru toti platitorii de impozit pe profit si mai putin "interesant" pentru microintreprinderi, a declarat Doina Georgescu, Tax Partner RSM Scot intr-un interviu acordat Business24.

Consultantul fiscal este de parere ca acest sistem nu este vazut de companii ca o solutie de iesire din criza si crede ca nu vom asista la o extindere a acestuia in urmatoarea perioada.

Doina Georgescu mai considera ca modificarea legislativa care da cele mai multe batai de cap managerilor la inceputul acestui an este plata TVA la incasare.

Care sunt avantajele unei companii care ofera tichete de masa, din punct de vedere fiscal?

Avantajul este acela ca valoarea tichetelor de masa reprezinta o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru compania care le acorda. In plus, ele nu intra in baza de calcul a cotributiilor sociale, atat la angajat cat si la angajator.

De ce este acest sistem mai avantajos pentru multinationale decat pentru IMM-uri?

Sistemul nu este mai avantajos pentru multinationale, ci pentru toti platitorii de impozit pe profit. Multinationalele acorda cu mai mare usurinta tichete de masa din doua motive:

- acordarea de tichete reprezinta un factor de fidelizare a personalului, iar multinationalele sunt interesate sa aiba o fluctuatie mica de personal

- multinationalele sunt obisnuite cu sistemul de acordare a unor astfel de tichete practicat in alte tari europene si nu numai.

Pe de alta parte, tichetele de masa nu genereaza un avantaj fiscal pentru microintreprinderi, cu exceptia neincluderii in baza de calcul pentru contributiile sociale (microintreprinderile platesc impozit pe venit si nu pe profit, prin urmare nu beneficiaza de deductibilitate fiscala pentru cheltuielile facute cu acordarea de tichete de masa).

Exista, de cealalta parte, si o serie de dezavantaje care sa explice cumva reticenta anumitor companii in a-l implementa?

Din punct de vedere fiscal, beneficiaza de avantajul deductibilitatii numai companiile platitoare de impozit pe profit; microintreprinderile beneficiaza numai de neincluderea in baza de calcul a contributiilor sociale.

In cazul in care o companie inregistreaza pierderi repetate de la un an fiscal la altul sau are statut de microintreprindere, deductibilitatea nu reprezinta un avantaj real, motiv pentru care o parte dintre acestea nu acorda tichete de masa.

Exista un asemenea sistem si in alte state europene? Daca da, care sunt ele?

Din cate stiu un sistem similar functioneaza in Franta. De fapt Romania a preluat modelul francez.

Ce sanse credeti ca are acest sistem de acordare a tichetelor de masa sa se extinda in mediul de afaceri din Romania in urmatoarea perioada, tinand cont de contextul economic actual?

Tichetele de masa reprezinta un mijloc de fidelizare a personalului si in acelasi timp pot reprezenta un avantaj fiscal pentru compania care le distribuie. Din aceste doua motive, acordarea de tichete de masa s-ar putea sa fie o optiune pentru companiile care doresc sa-si pastreze personalul stabil, in conditii de eficienta fiscala maxima.

Totusi, avand in vedere ca sistemul functioneaza de ceva vreme, nu vad o extindere semnificativa a lui in urmatoarea perioada.

2013 este un an al schimbarilor fiscale. Care este dupa parerea dvs. modificarea ce afecteaza cel mai mult mediul de afaceri din Romania?

Pana acum, plata TVA la incasarea facturilor, pentru ca desi s-a dorit un sprijin pentru micile afaceri, prin felul in care a fost implementat acest sistem, el se poate transforma intr-o povara atat pentru companiile care aplica sistemul, cat si pentru cele care, desi nu il aplica, au relatii cu cele care il aplica. Practic, este un sistem care va afecta si firmele mici - pe care trebuia sa le ajute - dar si firmele medii si mari.

#avantaje bonuri de masa, #beneficii bonuri de masa, #sistem bonuri masa avantaje , #Stiri Taxe si impozite