Evaziune in industria carnii. Procurorul Angela Nicolae si fiul ei, arestati pentru 29 de zile

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 08:16
2257 citiri
Evaziune in industria carnii. Procurorul Angela Nicolae si fiul ei, arestati pentru 29 de zile

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis marti seara arestarea preventiva pentru 29 de zile a Angelei Nicolae, procuror-sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe din Parchetul General si a fiului acesteia, Daniel Nicolae, in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Dezbaterile au inceput in jurul orei 13,00, iar la ora 19,00 Angela Nicolae si ceilalti inculpati au parasit sala de judecata, deoarece le expirasera ordonantele de retinere, ei urmand a fi ridicati organele de politie.

La iesirea din sala de judecata, Angela Nicolae a spus ca este nevinovata si doreste sa mearga acasa.

In acest caz, procurorii DNA au solicitat instantei arestarea a 29 de persoane.

Inculpatii au fost impartiti in trei loturi, pentru o judecare mai rapida a solicitarii DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, celelalte persoane pentru care s-a cerut arestarea preventiva sunt: Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Burlacu, Razvan Lungu, Vasile Corbu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Abdul Mounim Al Zaid, Andrei Mardare, Sorin Cristian Stefan, Traian Ilie, Husein Zayed, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Tiganila, El Khoury Chrbel, Adrian Saracutu, El Mahoud Suheil Rashid Selim Ahmed, Orlando Emil Daher.

De asemenea, fata de 6 persoane, respectiv Cristiana Lepadatu, Ioana Zamfir, Emilia Curavalea, Bitar Rami, Oana Nita, Vasile Bujor Groza, procurorii au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.

Potrivit DNA, din 2010 pana in prezent, inculpatii au derulat activitati infractionale de constituire, respectiv aderare si sprijinire a retelei infractionale ce vizeaza productia si desfacerea produselor din carne.

Printr-un amplu mecanism evazionist, in cadrul caruia au fost utilizate societati comerciale de tip fantoma (adica societati comerciale care nu functioneaza la sediul declarat, au asociati si administratori cetateni straini, care nu pot fi gasiti la resedintele declarate), inculpatii au derulat operatiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Astfel, in intervalul 2010-2013, membrii retelei au derulat operatiuni comerciale triunghiulare scriptice (in realitate marfurile fiind valorificate fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reusita fraudei fiscale a fost posibila prin masurile de precautie folosite si sprijinul functionarilor fiscali ai statului roman, ai organelor de urmarire penala.

Moubarak Mahmoud Sleiman, liderul grupului infractional

Anchetatorii sustin ca Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic si administrator al SC Sam Plus International SRL Bucuresti, a fost principalul organizator al grupului infractional la care au aderat persoane interpuse, implicate in infiintarea firmelor fantoma, coordonarea operatiunilor si reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.

Angela Eugenia Nicolae, sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe (altele decat PHARE), si fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzati ca, in perioada 2012-2013, au pretins, in numeroase randuri, si au primit diferite sume de bani de la Rami Ghaziri si de la un alt invinuit (fata de care nu s-a pus in miscare actiunea penala pana in prezent) cercetati in cauza, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PICCJ, Angela Nicolae va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.

In concret, in perioada 2012-2013, Angela Nicolae a pretins si primit, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei de la invinuiti.

Un mod de operare similar a fost folosit de Angela Nicolae si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol.

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Angela Nicolae care i-a promis ca va interveni pe langa un prim-procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa.

Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Angela Nicolae, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte 15 persoane care sunt cercetate in stare de libertate, printre care se afla si senatorul PSD Niculae Badalau.

#evaziune fiscala industria carnii, #arest Angela Nicolae, #coruptie procurori, #dosar DNA Angela Nicoale , #Stiri Taxe si impozite