Financial Times: Austeritatea pune in pericol paradisurile fiscale

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 13:40
2111 citiri
Financial Times: Austeritatea pune in pericol paradisurile fiscale

A fost ridicata cortina de pe lumea odata secreta a paradisurilor fiscale, iar scara abuzurilor depaseste orice calcul. Saptamana dupa saptamana, americanii si europenii epuizati de austeritatea bugetara au aflat despre conturile secrete ale politicienilor lor, evaziunea fiscala facuta de companii de prima marime si capitalul de speculatie care destabilizeaza economia mondiala.

Adevarul mai sumbru este ca aceste paradisuri nu sunt lacune in sistemul financiar mondial, ci sunt chiar sistemul, considera Jeffrey Sachs, directorul "Earth Institute", semnatarul analizei publicata de Financial Times.

Cat de multi politicieni si partide politice au conturi secrete in strainatate?, se intreaba Sachs. Avand in vedere natura aranjamentelor, nu se poate spune cu certitudine, dar lista celor care au iesit la lumina este lunga.

Candidatul la presedintia SUA, Mitt Romney, a fost descoperit ca are o avere uriasa in Insulele Cayman, niciodata explicata in mod adecvat. In Franta, Jerome Cahuzac a demisionat discreditat din functia de ministru al bugetului in urma dezvaluirii ca a detinut un cont secret in Elvetia. El a fost acuzat de frauda fiscala. Partidul de guvernamant din Spania a efectuat plati din conturi secrete elvetiene ani de zile. Un inalt politician grec a fost condamnat la inchisoare pentru falsificarea declaratiilor financiare.

Si mai multe dezvaluiri vor veni, mai ales acum ca jurnalistii de investigatie dispun de inregistrarile a sute de mii de conturi offshore.

S-a dovedit in ultimele luni ca grupuri precum Apple, Google si Starbucks au folosit trucuri de contabilitate bizare pentru a-si pune la adapost profiturile. Acestea includ cererea Google, aprobata de Internal Revenue Service /IRS/, ca capitalul intelectual al sau sa ramana in Insulele Bermude. Exista mai multe mii ca ei care lucreaza cu autoritatile fiscale pentru a-si pastra banii inaccesibili. Banci ca HSBC si UBS au fost detectate ca spala bani care faciliteaza acest proces.

Paradisurile fiscale ar ascunde 21 de trilioane de dolari

Cat de multe venituri fiscale se pierd in paradisurile globale?, se mai intreaba Sachs. Si in acest caz se poate doar ghici, dar cifrele sunt susceptibile de a fi mari. Estimari recente ale "Tax Justice Network" sugereaza ca depozitele sunt de ordinul a 21 trilioane de dolari.

Paradisurile servesc unor nenumarate scopuri, dar niciunul nu este pentru binele social. Ele sprijina evaziunea fiscala masiva. Stau la baza unui sistem global de mituire a unor oficiali corupti. Deservesc conturile unor traficanti de droguri, comercianti de arme si grupari teroriste. Creeaza secretomanie prin companii-paravan, care permit evaziunea fiscala, acapararea de terenuri si distrugerea mediului.

Actorii principali ai paradisurilor fiscale din lume sunt Statele Unite, Elvetia si Marea Britanie. Multe dintre cele mai importante paradisuri, printre care Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman si Insulele Bermude, sunt teritorii britanice de peste mari. Invaluirea in secret a trilioane de dolari din Caraibe a fost efectuata cu sprijinul IRS din SUA si cu aprobarea clasei politice americane si a Wall Street, potrivit autorului analizei.

Aceste "terenuri de joc" ale celor bogati si puternici au fost in mare parte ascunse de ochii publicului in cursul boom-ului financiar indelungat. In noua lume de austeritate de dupa crahul din 2008 sunt percepute tot mai mult ca un cancer al sistemului financiar global, ce trebuie extirpat.

Ostilitatea publica a fost accelerata in mare masura de criza din Cipru. Insula a fost multi ani un paradis fiscal si secretoman de notorietate mai ales pentru banii rusesti. Cu toate acestea, s-au inchis ochii in fata fenomenului mai degraba decat sa fie controlat. Apoi, Ciprul a explodat - un memento privind modul in care un centru financiar nereglementat se poate transforma rapid intr-un pericol de moarte pentru economia mondiala.

Ce e de facut

In opinia analistului, se impun reforme ca: toate conturile din bancile straine din orice jurisdictie sa fie raportate autoritatilor fiscale nationale ale titularilor de cont; veniturile neraportate deturnate in conturi de peste mari in trecut sa fie impozitate la ratele nationale, cu sanctiuni pentru evaziune; miile de fonduri speculative si corporatii cu sediul in Caraibe pentru operatiuni din SUA si Europa sa fie repatriate in SUA si Europa; proprietatile care aduc beneficii sa fie dezvaluite privind toate companiile cu capital strain.

Cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez François Hollande si premierul britanic David Cameron au recunoscut recent necesitatea unei reprimari drastice, dar actiunile reale se afla inca departe. Presedintele SUA Barack Obama a vorbit in trecut despre necesitatea de a lua masuri, dar nu a spus prea mult si recent.

Toti ochii sunt acum atintiti spre liderii americani si europeni inainte de summitul G8 din iunie si G20 din septembrie, pentru a vedea daca politicienii sunt atenti la nevoile publicului sau la lacomia privata nepasatoare si destabilizatoare, concluzioneaza analistul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate paradis fiscal, #spalare bani offshore , #Stiri Taxe si impozite