Finantele o lasa mai moale cu plata defalcata a TVA: Amana data de aplicare si scad sanctiunile

Sambata, 19 August 2017, ora 08:21
753 citiri
Finantele o lasa mai moale cu plata defalcata a TVA: Amana data de aplicare si scad sanctiunile
Foto: Arhiva Pixabay

Obligativitatea platii defalcate a TVA se amana cu trei luni, respectiv pana la 1 ianuarie 2018, conform unor modificari aduse proiectului de ordonanta de catre Ministerul Finantelor.

"Ca urmare a consultarilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociatii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate in cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finantelor Publice a adus o serie de modificari proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Modificarile vizeaza in principal:

amanarea aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017,prelungirea perioadei de aplicare optionala a mecanismului de la o luna la trei luni, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017,amanarea aplicarii obligatorii a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.

De asemenea, vor fi instituite facilitati pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, respectiv:

anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii,acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Alte modificari aduse proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA vizeaza extinderea termenului in care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia virarii in contul de TVA a TVA aferente diferentei intre incasarile si platile in numerar, precum si a TVA aferente platilor cu carduri de debit/credit sau substitute de numerar, de la 3 zile lucratoare la 7 zile lucratoare.

In plus, se instituie obligatia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA de a isi vira in contul de TVA in maximum 7 zile lucratoare de la incasare TVA aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data la care aplica optional mecanismul.

Nu in ultimul rand, se infiinteaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA organizat de ANAF si in care sunt inscrise persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 si se instituie un termen de maximum 3 zile lucratoare in care ANAF aproba transferul sumelor din contul de TVA in contul curent al titularului.

In acest context, ministerul modifica si prevederile ...citeste mai departe despre "Finantele o lasa mai moale cu plata defalcata a TVA: Amana data de aplicare si scad sanctiunile" pe Ziare.com

#TVA defalcat 1 ianuarie 2018 , #Stiri Taxe si impozite