Firmele au scapat de formularul 088, dar inregistrarea in scopuri de TVA ramane la cheremul inspectorilor Fiscului

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 12:15
5743 citiri
Firmele au scapat de formularul 088, dar inregistrarea in scopuri de TVA ramane la cheremul inspectorilor Fiscului
Foto: Coltuc.ro

Guvernul a eliminat formalul 088, care devenise cosmarul mediului de afaceri, insa noile norme in vigoare prevad ca inregistrarea in scopuri de TVA ramane la mana inspectorilor Fiscului.

Daca solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA va indeplini toate cerintele, aceasta va fi supusa unei analize, ce se va finaliza prin emiterea unei decizii de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA.

Dupa efectuarea analizei, dar inainte de luarea deciziei de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, firmele incadrate in categoria celor cu risc mediu sau ridicat, prin reprezentantul legal, sunt invitate la sediul Fiscului.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 650/2015, invitatia se face in scris si cuprinde, la fel ca pana acum:

data, ora si locul la care contribuabilul este obligat sa se prezinte;baza legala a solicitarii;scopul solicitarii;documentele pe care contribuabilul este obligat sa le prezinte.

"In situatiile in care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la locul si data stabilite prin invitatie, dar nu furnizeaza corect si complet datele si

informatiile solicitate sau se prezinta la locul si data stabilite prin invitatie, furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, dar nu justifica intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare procedeaza dupa cum urmeaza:

a) respinge cererea de inregistrare in scopuri de TVA, intocmind un referat care cuprinde propunerea de respingere a inregistrarii, in cazul in care persoana impozabila se afla la prima cerere de inregistrare in scopuri de TVA (...) ", scrie in noul act normativ.

Altfel spus, aprecierea intentiei si capacitatii unei societati de a desfasura o activitate economica in sfera TVA va ramane la latitudinea Fiscului, fara existenta unor criterii sau elemente pe care contribuabilul sa le poata urmari in pregatirea dosarului, astfel incat sa se poata asigura in mod rezonabil ca cererea sa de inregistrare in scopuri de TVA nu va fi respinsa.

In cazul in care Fiscul va respinge solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA, contribuabilii vizati vor putea contesta aceasta decizie, in cel mult 45 de zile de la data comunicarii.

Criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea raman neschimbate

Potrivit documentului aparut azi, criteriile in functie de care se va conditiona inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impoza... citeste mai departe despre "Firmele au scapat de formularul 088, dar inregistrarea in scopuri de TVA ramane la cheremul inspectorilor Fiscului" pe Ziare.com

#eliminare formular 088, #inregistrare TVA Fisc , #Stiri Taxe si impozite