Firmele care-si platesc darile la timp sa primeasca o reducere de pana la 50% a impozitului pe profit - proiect

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 16:26
1096 citiri
Firmele care-si platesc darile la timp sa primeasca o reducere de pana la 50% a impozitului pe profit - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca atunci cand nu-si platesc darile la timp, firmele sunt penalizate de Fisc, ce-ar fi daca si bun-platnicii ar fi recompensati cumva de stat?

Asta si-au zis initiatorii unui proiect de lege depus spre dezbatere la Senat.

Asa numita "lege pentru stimularea conformarii fiscale voluntare" prevede ca firmele fara datorii la bugetul de stat si care isi onoreaza la termen toate obligatiile sa primeasca stimulente fiscale. Mai exact, sa poata recupera pana la 50% din impozitul pe profit.

Legea a fost depusa pe 17 octombrie de mai multi deputati si senatori liberali si propune o modificare a Codului Fiscal.

Proiectul prevede un stimulent fiscal pentru "contribuabilii care nu inregistreaza debite la bugetul general consolidat, iar, in cursul anului fiscal, in care s-a inregistrat profitul, si-au onorat la termen toate obligatiile fiscale".

Stimulentul avut in vedere s-ar aplica progresiv, in functie de numarul de ani in care firma s-a conformat fiscal voluntar.

Stimulentul fiscal va presupune:

a) recuperarea a 30% din impozitul pe profitul datorat in anul de referinta;

b) recuperarea a 40% din impozitul pe profitul datorat pentru al doilea an consecutiv (in care firma indeplineste criteriile precizate).

c) recuperarea a 50% din impozitul pe profitul datorat pentru al treilea an consecutiv si anii urmatori, in care firma indeplineste criteriile.

Evident ca o firma care a primit stimulent intr-un an il va pierde daca, in anul urmator, isi va plati cu intarziere obligatiile la Fisc.

Proiectul mai prevede ca impozitul pe profit datorat si recuperat sa poata fi utilizat doar pentru achizitia de echipamente, programe informatice, realizarea de constructii noi sau extinderea celor existente, extinderea capacitatilor de productie si formarea profesionala a propriilor angajati, ucenici sau elevi si studenti practicanti.

Altfel spus, banii astfel recuperati sa mearga exclusiv in dotarea si dezvoltarea firmei care s-a dovedit a fi de buna credinta.

"Potrivit celor mai recente estimari ale organelor fiscale, circa 82% dintre contribuabili, persoane juridice, se conformeaza fiscal voluntar si isi platesc, inainte de termen toate obligatiile fiscale, desi multe dintre ele au intampinat sau chiar intampina dificultati financiare.

Chiar daca procentul poate parea mare, nu trebuie pierdut din vedere ca circa 18% inregistreaza intarzieri, platesc penalitati si, de multe ori, ajung in situatia de a acumula debite importante, nesustenabile pe c... citeste mai departe despre "Firmele care-si platesc darile la timp sa primeasca o reducere de pana la 50% a impozitului pe profit - proiect" pe Ziare.com

#firme impozit profit , #Stiri Taxe si impozite