Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 09:15
2255 citiri
Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal
Cod fiscal

Guvernul a aprobat marti seara Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, ministrul de finante Gheorghe Ialomitianu anuntand ca principalele modificari vizeaza acordarea unor facilitati fiscale mediului de afaceri.

In opinia sa, masurile luate de Guvern vor ajuta mediul de afaceri, dar sunt si masuri de combatere a evaziunii fiscale. Printre modificarile aduse se numara cea privind facilitatile acordate firmelor care au ca obiect de activitate transportul de persoane, relateaza NewsIn.

"O modificare solicitata de mediul de afaceri se refera la deductibilitatea in proportie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul, pentru vehiculele rutiere destinate transporului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit. Tot cu 50% se reduce TVA-ul aferent achizitiilor acestor autoturisme", a aratat Ialomitianu.

"Adica cine cumpara un autoturism - ma refer aici la persoanele juridice - destinat pentru conducere, de la 1 ianuarie beneficiaza de deductibilitate de 50% a consumului de combustibil, iar la achizitionare beneficiaza de 50% la deductibilitate privind TVA-ul. (...) Aceste mijloace de transport sunt utilizate atat in scopul activitatilor din firme, cat si in scop personal si devine o cheltuiala plafonata", a explicat ministrul de FInante.

Impactul calculat de MFP este de 282 milioane de lei, din impozitul pe profit, "bani care raman la societatile comerciale".

Pe de alta parte, tot prin OUG a fost aprobata introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), astfel:

- neimpozitarea sumelor nete inregistrate la inceputul anului 2012 rezultate din constituirea si eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicarii IFRS atat timp cat acestea sunt mentinute in contul de rezerve;

- acordarea deducerii provizioanelor IFRS si a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudentiale aplicate de BNR;

- asigurarea neutralitatii fiscale pentru diferentele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual si tratamentul prevazut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri si cheltuieli specifice domeniului bancar.

"Am convenit cu Banca Nationala si cu celelalte banci sa nu impozitam veniturile care rezulta in urma aplicarii standardelor internationale de contabilitate, cu conditia ca aceste venituri sa ramana in bilantul bancilor, ca sursa de capitalizare. (...) BNR a spus ca, din prudenta, ar fi bine ca aceasta diferenta de venituri sa ramana in contabilitate, in privat, iar atatat timp cat ele sunt surse de finantare pentru banci sa nu fie impozitate", a explicat Ialomitianu.

Declararea veniturilor

Printre alte modificari aduse Codului Fiscal, se numara si instituirea unui sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere in scop turistic, in principal camerele care fac parte din locuinta personala. "Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate.

Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie sa tina contabilitate", a explicat ministrul Ialomitianu.

De asemenea, pentru persoanele care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri si utilaje agricole, se aplica sistemul impozitarii stopajului la sursa.

O alta modificare consta in preluarea contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate si cei care obtin venituri independente.

De asemenea, s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA, sa aiba posibilitatea sa solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA.

TVA

O alta masura in domeniul TVA, insa in scopul combaterii evaziunii fiscale, vizeaza introducerea unui sistem privind obtinerea calitatii de platitor de TVA si a mentinerii calitatii platitorului de TVA.

"Persoanele care savarsesc fapte de evaziune fiscala - nu depun declaratii, se sustrag de la declarare, in urma controalelor constatam ca au introdus facturi fictive - aceste persoane nu mai pot continua ca platitori de TVA, se va anula dreptul de platitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantoma si trebuie sa curatam sistemul de firme care incalca legea", a argumentat ministrul Ialomitianu.

#cod fiscal, #cod fiscal nou, #cod fiscal ianuarie, #plata tva, #obligatii fiscale , #Stiri Taxe si impozite