Guvernul a cerut abia acum Comisiei Europene derogare pentru Split TVA, sistem aflat deja in vigoare

Luni, 12 Februarie 2018, ora 11:37
1182 citiri
Guvernul a cerut abia acum Comisiei Europene derogare pentru Split TVA, sistem aflat deja in vigoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor a solicitat abia acum Comisiei Europene derogare pentru Split TVA de la directiva UE privind sistemul comun de TVA.

Cererea vine dupa ce, anul trecut, ministerul a respins mesajele Comisiei prin care propunea sa ajute autoritatile romane in avans pentru a se asigura ca legislatia respecta regulile UE, scrie Profit.ro.

Ministerul Finantelor sustinea la acel moment ca pentru modelul romanesc de Split TVA nu este nevoie de derogare, insa acum s-a razgandit.

Totusi, Ministerul Finantelor considera ca modelul de Split TVA din Romania respecta regulile prevazute de Directiva TVA.

Momentan, Comisia Europeana analizeaza solicitarea de derogare, avand la dispozitie 8 luni pentru a finaliza procedura.

Dupa obtinerea tuturor datelor, vor fi informate statele membre si se va pregati o propunere pentru Consiliul European, privind acordarea sau neacordarea derogarii.

Romania trebuie sa justifice acum ca masura este necesara pentru a combate evaziunea pe TVA sau ca simplifica mediul de afaceri, desi ar fi dificil, din moment ce anul trecut 95% din mediul de afaceri se opunea Split TVA.

Daca legislatia pe Split TVA intra in contradictie cu Directiva TVA se poate ajunge si la o procedura de infringement, ceea ce inseamna ca Romania va fi atentionata de catre Comisie pentru incalcarea unei obligatii. Daca nu se ajunge la o intelegere, Romania va fi actionata in judecata la Curtea Europeana de Justitie si ar putea fi amendata cu o suma substantiala, potrivit Profit.ro.

Sistemul Split TVA a intrat in vigoare la 1 octombrie 2017 si pana la sfarsitul anului a fost optional, insa de la 1 ianuarie 2018 a devenit obligatoriu pentru firmele in insolventa si cele cu datorii la TVA.

Citeste si Totul despre Split TVA: Cum functioneaza pas cu pas, cine trebuie sa il aplice si care sunt sanctiunile ...citeste mai departe despre "Guvernul a cerut abia acum Comisiei Europene derogare pentru Split TVA, sistem aflat deja in vigoare" pe Ziare.com

#derogare split TVA, #CE Romania split TVA , #Stiri Taxe si impozite