Guvernul mai da o OUG pe Declaratia 600 pentru a clarifica situatia asiguratilor

Luni, 05 Februarie 2018, ora 12:37
1011 citiri
Guvernul mai da o OUG pe Declaratia 600 pentru a clarifica situatia asiguratilor
Foto: Facebook/.ANAF

Guvernul va emite o ordonanta de urgenta care sa specifice faptul ca cei care nu au depus Declaratia 600, ca urmare a amanarii termenului, sunt in continuare asigurati.

Vicepremierul Viorel Stefan a declarat pentru Digi24 ca actul normativ va fi emis de Executiv in aceasta saptamana sau saptamana viitoare. Ordonanta va preciza faptul ca persoanele care nu au platit contributiile de asigurari sociale, dupa amanarea datei de depunere a formularului 600, beneficiaza in continuare de asigurare de sanatate.

Amintim ca Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, o ordonanta de urgenta prin care termenul de depunere a Declaratiei 600 se proroga de la 31 ianuarie la 15 aprilie.

In act s-a strecurat insa si o eroare grava: a fost amanat termenul de depunere a formularului, dar nu s-a modificat OUG-ul care stabileste data de 25 martie privind prima plata trimestriala a contributiilor de asigurari sociale.

Totusi, Radu Derscariu, director din cadrul firmei de consultanta Deloitte Romania, a explicat ca Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, caz in care contribuabilul nu are nicio obligatie de plata.

"Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeasi OUG stabileste ca debitul se instituie odata cu emiterea deciziei de impunere de catre ANAF, in baza declaratiei contribuabilului. Or, atata timp cat termenul pentru depunerea declaratiei a fost prorogat pana pe 15 aprilie, este evident ca ANAF nu va primi declaratiile pana pe 25 martie si, implicit, nu va avea pe baza a ce sa emita deciziile de impunere", a declarat Derscariu.

Astfel, termenul de plata devine scadent doar dupa instituirea debitului de catre ANAF, in caz contrar, respectiv daca nu primeste decizia de impunere, persoana fizica nu are nicio obligatie de plata.

Aproape 30.000 de oameni au depus Declaratia 600

Executivul a mentionat, saptamana trecuta, ca aproape 30.000 de cetateni au depus deja Declaratia 600.

"Formularul 600 - Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate - va putea fi depus pana la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern. Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.

Masura a fost luata in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cer ...citeste mai departe despre "Guvernul mai da o OUG pe Declaratia 600 pentru a clarifica situatia asiguratilor" pe Ziare.com

#declaratia 600 ordonanta, #asigurati declaratia 600 , #Stiri Taxe si impozite