Guvernul suspenda taxa de depozitare a deseurilor. Ministrul Mediului spune ca Romania nu e pregatita pentru ea

Marti, 04 Iulie 2017, ora 19:51
955 citiri
Guvernul suspenda taxa de depozitare a deseurilor. Ministrul Mediului spune ca Romania nu e pregatita pentru ea
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Ministerul Mediului a decis sa suspende taxa de depozitare a deseurilor pana la 1 ianuarie 2019, dupa ce s-a constatat ca in ultimul an s-a dublat cantitatea de deseuri depozitate ilegal.

"Constatam un fenomen intr-o continua crestere a depozitarii ilegale de deseuri in Romania; ne confruntam deja cu cantitati duble comparativ cu 2016. De la inceputul anului pana in prezent, comisarii Garzii Nationale de Mediu au identificat cantitati de deseuri ilegal depozitate pe o suprafata totala, la nivel national, de 1.391.483 mp, fata de 626.256 mp in 2016.

Acest fenomen a aparut ca forma de eludare a taxei la depozit, fiind unul de natura sa puna in pericol sanatatea comunitatilor in care astfel de cazuri sunt tot mai des identificate", a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, citata de Mediafax.

Ministrul a mai explicat ca Romania nu este pregatita pentru introducerea acestei taxe.

"In Romania, din 34 de Sisteme de Management Integrat al Deseurilor (SMID) construite cu fonduri europene, doar unul este functional. In acelasi timp, la fel de important este faptul ca toate costurile provocate de introducerea taxei de depozit se regasesc deja in facturile populatiei, in conditiile in care serviciile de salubritate nu s-au imbunatatit fata de anii precedenti", a mai declarat ministrul Mediului.

Prin urmare, "Romania a luat decizia si a informat Comisia Europeana privind suspendarea taxei la depozit pana la 1 ianuarie 2019", a precizat Gratiela Gavrilescu.

Ministrul sustine ca Romania nu risca sa fie supusa procedurii de infringement si ca din discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene, dar si cu primarii si operatorii de salubritate au reiesit mai multe solutii de rezolvare a problemei, una fiind sistemul "platesti cat arunci".

Taxa de depozitare a deseurilor a fost introdusa la inceputul acestui an cu scopul de a incuraja reciclarea, dupa cum preciza atunci fostul ministru Daniel Constantin.

Comisia Europeana a demarat infringement impotriva Romaniei in domeniul deseurilorLocalitatea din Romania ingropata in gunoaie: Nu poti sa iesi din parcare din cauza deseurilorPerchezitii de amploare: Spalare de bani de milioane de euro intr-o afacere cu deseuri ...citeste mai departe despre "Guvernul suspenda taxa de depozitare a deseurilor. Ministrul Mediului spune ca Romania nu e pregatita pentru ea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe depozitare deseuri suspendata , #Stiri Taxe si impozite