Implementarea Taxei pe Tranzactii Financiare, in linie dreapta

Luni, 13 August 2012, ora 17:40
2335 citiri
Implementarea Taxei pe Tranzactii Financiare, in linie dreapta

Cel putin 15 state membre UE ar putea depune, pana la sfarsitul acestui an, o cerere catre Comisia Europeana privind implementarea anticipata a Taxei pe Tranzactii Financiare (TTF), se arata intr-un comunicat Deloitte Romania.

Taxa ar urma sa fie aplicata tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare efectuate intre institutii financiare in care cel putin una dintre parti este stabilita in UE.

Schimbul de actiuni si obligatiuni ar fi taxat cu o cota de 0,1%, iar tranzactiile cu derivative cu o cota de 0,01%. Locul taxarii va fi statul membru unde institutia financiara implicata in tranzactie este stabilita.

"Romania pare sa fie in favoarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dar cu anumite conditii, cum ar fi introducerea acestei taxe la nivelul intregii Uniuni Europene", precizeaza comunicatul.

Propunerea legislativa pentru introducerea TTF in UE a fost adoptata de Comisia Europeana pe 28 septembrie 2011, obiectivul final fiind aplicarea acestei taxe de catre toate cele 27 de state membre. In cazul in care proiectul urma sa fie aprobat, propunerea ar intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014.

Consiliul European si Consiliul Ministrilor Economiei si Finantelor (ECOFIN) au recunoscut ca mai multe state membre doresc sa lanseze o cerere pentru Procedura de Cooperare Consolidata (PCC) in scopul adoptarii acesteia pana la sfarsitul anului 2012.

PCC este o procedura legislativa care se utilizeaza in cazul in care nu se obtine unanimitatea in randul statelor membre privind Directiva TTF. Cel putin noua state membre ar trebui sa depuna o cerere catre Comisia Europeana privind utilizarea PCC pentru ca aceasta procedura sa fie luata in considerare.

"Este crucial pentru companii sa inceapa planificarea acestei taxe cel mai curand posibil, pentru a fi pregatite", adauga Dan Badin.

Deocamdata, detalii privind TTF - PCC si data implementarii acesteia sunt necunoscute, dar se asteapta ca legislatia sa fie bazata pe proiectului privind TTF publicat in 28 septembrie 2011 si in baza discutiilor din cadrul Grupului Tehnic de Lucru, care a luat in considerare o serie de aspecte (tipurile de tranzactii - instrumente de capitaluri proprii, obligatiuni, derivative etc.), precum si daca tranzactiile respective vor fi impozitate in functie de locul de emisiune sau de cel de rezidenta.

Taxa pe tranzactii financiare nu va fi adoptata de toate tarile UE/a>

#taxa pe tranzactii financiare, #implementare Taxa Tranzactii Financiare, #aplicare Taxa Tranzactii Financiare, #UE Taxa Tranzactii Financiare , #Stiri Taxe si impozite