Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule

Luni, 03 Iulie 2017, ora 08:08
1066 citiri
Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule
Foto: Arhiva Ziare.com

Inlocuirea impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, pe langa faptul ca incalca normele europene, va genera un val de efecte negative pentru mediul de afaceri din Romania.

Adrian Negrescu, project manager Keysfin, firma ce ofera servicii de informatii de afaceri, scoring si risk rating precum si rapoarte de credit despre firme din Romania, ne-a explicat ca masura nu e deloc benefica pentru firmele care activeaza in tara noastra.

"Trebuie spus din start ca masura este nefezabila din punct de vedere economic, din cauza marjelor diferite din diverse industrii. Introducerea unui impozit pe cifra de afaceri va insemna, in fapt, o blocare a investitiilor companiilor, va determina un lant de falimente si va stimula evaziunea fiscala.

In plus, exista o directiva europeana, Directiva 112/TVA, care nu permite impozitele pe cifra de afaceri, altul decat TVA. Exceptand regimul microintreprinderilor, unde se aplica acest tip de impozit, orice alta decizie ar insemna incalcarea legislatiei europene", a explicat specialistul pentru Ziare.com.

Intr-adevar, la articolul 401 al Directivei 112, publicata si pe site-ul Ministerului de Finante, se interzice explicit impunerea unei taxe pe cifra de afaceri. Iata paragraful in cauza:

"Fara sa contravina altor dispozitii ale legislatiei comunitare, prezenta directiva nu impiedica niciun stat membru sa pastreze sau sa introduca taxe pe contractele de asigurari, taxe asupra jocurilor de noroc si pe pariurile sportive, accize, taxe de timbru sau, mai general, orice taxe, drepturi sau impozite care nu se pot caracteriza ca taxe pe cifra de afaceri, cu conditia ca prin colectarea acestor impozite, drepturi si taxe sa nu se dea nastere, in comertul intre statele membre, unele formalitati legate de trecerea frontierelor".

Studiu de caz

Pentru a vedea diferentele dintre impozitul pe profit si cel pe cifra de afaceri, din punct de vedere strict matematic, Adrian Negrescu a dat urmatorul exemplu:

COMPANIA X

Cifra de afaceri - 3 miliarde de euro

Profit - 100 de milioane de euro

ACUM PLATESTE

16% impozit pe profit - 16 milioane de euro

AR URMA SA PLATEASCA

3% din cifra de afaceri - 90 de milioane de euro

Impozitul pe cifra de afaceri a pus pe jar tot mediul de business din Romania

Iata reactiile specialistilor despre masura inclusa in programul de guvernare al Cabinetului Mihai Tudose:

Hilde Brandl, arhitect: "Trebuie sa spunem clar: daca acest sistem se va implementa, vom spune adio c ...citeste mai departe despre "Impozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calcule" pe Ziare.com

#efecte impozit cifra afaceri, #impozit cifra afaceri , #Stiri Taxe si impozite