Impozitul pe gospodarie, un fel de ruda preistorica a sistemului din SUA. Iata cum platesc americanii si cum riscam noi sa fim impozitati de mai multe ori

Luni, 08 Mai 2017, ora 09:40
1413 citiri
Impozitul pe gospodarie, un fel de ruda preistorica a sistemului din SUA. Iata cum platesc americanii si cum riscam noi sa fim impozitati de mai multe ori
Foto: Pixabay

Impozit pe gospodarii: asta ne pregateste Guvernul Romaniei, care sustine ca s-a inspirat din modele "de afara", mai exact din SUA, atunci cand a pregatit proiectul. Insa planul de la Bucuresti chiar isi trage inspiratia din cel gandit si dezvoltat de zeci de ani la Washington?

Ei bine, ele seamana si nu prea. Cel putin asa sustine romanca Roxana Cremene, care profeseaza de ani buni ca avocat peste Ocean.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a precizat intr-o emisiune televizata ca impozitul pe gospodarie pe care Executivul il pregateste "este sistemul american, daca vreti".

Ideea a fost reluata si de cel ce conduce portofoliul Finantelor in Guvern, Viorel Stefan, care a spus urmatoarele: "Ca structura, am plecat de la modelul din SUA".

Afla mai multe despre cum arata proiectul impozitului pe gospodarie:

Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutitCum va fi calculat venitul net anual global pe gospodarie: Vor fi deduceri pentru RCA, abonament la fitness si dansFumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie

Ziare.com a vrut sa afle cum se aplica impozitul pe venit in SUA, asa ca am vorbit cu Roxana Cremene. Ea ne-a spus ca, din cate si-a dat seama parcurgand proiectul Ministerului Finantelor din tara noastra, sistemul propus sub numele de taxa pe gospodarie "este similar cu cel american si nu prea". Pe langa faptul ca e rudimentar comparativ cu cel american, nu este nici macar clar, considera avocata. Iar din aceasta cauza exista posibilitatea ca o persoana sa fie taxata de doua ori, de exemplu.

Rezumatul impozitul pe venit din SUA

Am rugat-o pe Roxana Cremene sa ne explice modul in care se aplica impozitul pe venit in Statele Unite, mai ales ca sistemul este unul foarte complex, dezvoltat pe parcursul a decenii bune peste Ocean.

Birul se aplica pe mai multe planuri. Astfel, exista un sistem de taxare a venitului la nivel federal, iar mai apoi unele dintre state, precum California, au propriile lor taxe pe venit. "Codul Federal de Taxe si Impozite este una dintre cele mai complicate si mai detaliate legi din SUA, avand in jur de 6.000 de pagini, dezvoltata de-a lungul a zeci de ani, care este in continua modificare", a punctat Roxana Cremene, care a tinut sa precizeze ca e destul de dificil de facut un sumar la un cod atat de complex.

Ideea de baza este ca impozitul se aplica la venitul impo ...citeste mai departe despre "Impozitul pe gospodarie, un fel de ruda preistorica a sistemului din SUA. Iata cum platesc americanii si cum riscam noi sa fim impozitati de mai multe ori" pe Ziare.com

#impozit gospodarie model sua, #sua impozit venit, #impozit gospodarie sua , #Stiri Taxe si impozite