Inca un primar de municipiu anunta cresteri de taxe de aproape 20% din cauza modificarilor la Codul Fiscal

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 16:26
1050 citiri
Inca un primar de municipiu anunta cresteri de taxe de aproape 20% din cauza modificarilor la Codul Fiscal
Foto: Facebook / Ion Lungu

Primaria Suceava a lansat in dezbatere publica noile taxe si impozite locale pentru anul 2018, care se vor majora cu aproape 20 de procente. Primarul Ion Lungu spune ca este "fortat" sa faca aceste majorari pentru a compensa o parte din pierderile cauzate de modificarea Codului Fiscal.

Iata ca dupa Primaria Botosani, care a anuntat mariri de taxe si impozite inca de vineri, si reprezentantii Primariei Suceava iau aceeasi decizie, anuntand o majorare in medie cu 19%, in conditiile in care modificarile la Codul Fiscal duc la pierderi de aproximativ 20 la suta din buget.

Conform primarului Ion Lungu, decizia de majorare a taxelor si impozitelor locale va fi adoptata in Consiliul Local la finalul lunii.

"Taxele si impozitele locale pentru 2018 se afla in dezbatere. Primariile vor pierde sume mari de bani prin reducerea impozitarii pe venit de la 16% la 10%. Suntem fortati sa majoram taxele si impozitele locale la anumite categorii, astfel incat sa compensam o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venitul global (...) Mi-as fi dorit sa fi putut tine pe loc taxele si impozitele dar, asa cum se stie, anul viitor vor fi bani mai putini. Avem investitii in curs de derulare, care trebuiesc finalizate", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, primarul Ion Lungu.

Primarul a dat si cateva exemple.

"La o garsoniera impozitul va creste cu 20 de lei, iar la un apartament cu patru camere cu 50 de lei. La persoane juridice impozitul pe cladiri va creste de la 1,5 la 1,8 la suta, in timp ce la cladirile rezidentiale unde sunt persoane juridice, respectiv unde in apartamente se desfasoara activitati ale unor firme, cresterea este de la 0,2 la 0,5 la suta. Este o crestere putin mai mare.

De exemplu, la un cabinet medical impozitul astazi este de 88 de lei, iar dupa crestere acesta va ajunge la 200 de lei", a spus primarul.

Conform edilului, ultima majorare a taxelor si impozitelor locale a fost in urma cu zece ani. Ion Lungu (PNL) este la al patrulea mandat, fiind ales pentru prima oara de sucegveni in 2004.

Desi pierderile cauzate de modificarea Codului Fiscal lasa bugetul municipiului Suceava cu 20% mai sarac, primarul Ion Lungu a declarat ca nu va contesta in instanta actul normativ dat de Guvern, urmand sa fie luate o serie de decizii centralizate, la nivelul Asociatiei Municipiilor din Romania.

De asemenea, conform primarului, Guvernul a promis ca va aloca suplimentar fonduri pentru acoperirea pierderilor ...citeste mai departe despre "Inca un primar de municipiu anunta cresteri de taxe de aproape 20% din cauza modificarilor la Codul Fiscal" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#majorari taxe Suceava ordonanta fiscala , #Stiri Taxe si impozite