Influentul om de afaceri Said Baaklini, anchetat pentru evaziune fiscala de 22,5 milioane euro

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:22
2076 citiri
Influentul om de afaceri Said Baaklini, anchetat pentru evaziune fiscala de 22,5 milioane euro
Sursa foto: Sursazilei.ro

Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti au efectuat joi 16 perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Buzau, Constanta, Gorj si Botosani, la locuintele membrilor gruparii conduse de libanezul Said Baaklini, acuzat de o evaziune fiscala de 22,5 milioane euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, actiunea are loc in cadrul unei anchete privind destructurarea unei grupari formate din sapte persoane, cetateni romani, libanezi si italieni, specializata in obtinerea unor beneficii financiare substantiale din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, transmite Agerpres.

Anchetatorii sustin ca liderul gruparii, Said Baaklini, 50 de ani, cetatean libanez, in mod direct sau prin persoane interpuse, a utilizat mai multe societati comerciale din Romania, Bulgaria, Liban si Panama, prin intermediul carora a creat circuite financiare fictive, procedand la efectuarea de operatiuni comerciale nereale - livrari intracomunitare, achizitii si revanzare imobile sau alte bunuri, in principal motoare electrice, fara plata obligatiilor catre bugetul de stat.

Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la 22,5 milioane de euro, reprezentand impozit pe profit si TVA.

La sediul DIICOT - Structura Centrala vor fi audiate 11 persoane, procurorii urmand a dispune masurile legale fata de invinuiti, dupa finalizarea audierilor.

Afacerile lui Baaklini au ajuns in atentia politiei si procuraturii in numeroase randuri

Omul de afaceri libanez s-a aflat in conflict cu reprezentantii legii in mai multe cazuri, de la producerea unei pagube de 2,5 milioane de dolari Bancii Agricole in 1998, la incercarea de a frauda Institutul National al Lemnului in 2008.

Baaklini a decis din propria sa initiativa sa acopere o datorie de 3,5 milioane de euro a Institutului catre stat, iar apoi a solicitat executarea silita a acestuia, in conditiile in care terenurile Institutului aveau o valoare de aproximativ 15 ori mai mare decat datoria acoperita de Baaklini.

In 2011 omul de afaceri a fost arestat preventiv pentru ca a solicitat o returnare ilegala de TVA in valoare de 60 de milioane de euro pentru exportul unor utilaje cumparate de la UCM Resita.

#ancheta DIICOT Said Baaklini, #Said Baaklini evaziune fiscala, #grupare infractionala Said Baaklini , #Stiri Taxe si impozite