Iohannis a promulgat legea care modifica ordonanta Split TVA

Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 12:08
898 citiri
Iohannis a promulgat legea care modifica ordonanta Split TVA
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care modifica ordonanta Split TVA.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 27 decembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA", informeaza Administratia Prezidentiala.

Daca OUG data de Guvernul Tudose prevedea ca toate firmele din Romania sa isi deschida de la 1 ianuarie cont separat pentru plata TVA, legea modificata de Parlament restrange aria celor afectati de aceasta prevedere legislativa.

Sistemul platii defalcate a TVA va fi obligatoriu pentru persoanele inregistrate in scop de TVA, care au restante de TVA sau sunt in insolventa.

Insa multe companii vor ajunge sa foloseasca Split TVA, chiar daca vor avea sau nu obligatia de a implementa sistemul de plata defalcata. Asta se va intampla pentru ca vor intra in relatii cu furnizori care trebuie sa aplice mecanismul conform legii, a explicat Raluca Baldea, director Deloitte Romania.

Afla mai multe despre cum vor ajunge companiile sa implementeze Split TVA chiar daca nu sunt obligate de lege

Camera Deputatilor (for decizional) a adoptat, pe 13 decembrie, legea de aprobare a ordonantei care prevede introducerea sistemului Split TVA.

Comisia de Buget-Finante din Camera a facut niste modificari la OUG. Astfel sistemul Split TVA va fi obligatoriu doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se afla in insolventa, iar plafoanele datoriilor de la care companiile intra in acest sistem au fost majorate de 10 ori.

Astfel, potrivit noilor reglementari, "au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:

a) La 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul co ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat legea care modifica ordonanta Split TVA" pe Ziare.com

#Split TVA Iohannis promulga , #Stiri Taxe si impozite