Efectul amnistiilor fiscale? Nimeni nu-si va mai plati taxele la stat

Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:48
5956 citiri
Efectul amnistiilor fiscale? Nimeni nu-si va mai plati taxele la stat
Foto: CC0 Creative Commons

O amnistie fiscala poate fi un semnal negativ pentru romani, astfel incat acestia sa fie determinati sa nu-si mai plateasca taxele catre stat, a declarat, joi, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.

"Consider ca atunci cand vrei sa faci o politica publica trebuie sa te bazezi pe ceva, pe un studiu, pe o analiza de impact, pe o analiza economica. Am vrea sa vedem inainte aceasta analiza economica, sa vedem cati datori avem la stat. Noi stim ca, primele 100 de firme cu datorii, 80% sunt de stat, dar mai departe nu stim pe cine ajutam prin aceasta amnistie fiscala si nu ne bazam pe nicio cifra. Nu am vazut nicio cifra publica, iar lucrurile au luat-o pe repede-nainte", a spus el.

Jianu a precizat ca CNIPMMR va face un sondaj in randul membrilor sai in perioada imediat urmatoare pe acest subiect.

"Nu stiu daca e un semnal corect sa spui ca stergi datoriile unor oameni. Adica intreprinzatorii corecti isi platesc datoriile luna de luna, populatia corecta, si la un moment dat vine cineva si spune ca pentru unii care sunt mai egali facem o amnistie. Nu cred ca este corect acest tip de abordare. Abordarea trebuie sa fie unitara si trebuie sa fie constanta, pentru ca s-ar putea la un moment dat sa urmeze o alta amnistie si atunci nimeni nu-si va mai plati taxele la stat", a mai afirmat Jianu.

El a mai spus ca, desi a mai existat o amnistie si in 2015, datoriile s-au acumulat in continuare, prin urmare nu am rezolvat nimic.

"Cred ca trebuie sa ne uitam unde se aduna datoriile constante. Va putem spune asta foarte simplu: in sfera companiilor de stat, conduse foarte prost, or un management slab nu poate fi sters prin stergerea datoriilor", a mai spus Jianu.

In opinia sa, companiile de stat trebuie mai intai eficientizate, apoi sa fie iertate de datorii.

"Logica ar fi intai sa ai o analiza foarte clara sa vezi pe cine salvezi si de ce, sa faci public acest lucru, sa ai o discutie cu mediul de afaceri. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni absolut nimic de acest lucru. Si, bineinteles, un lucru pe care il cerem de ani de zile, eficientizarea companiilor de stat. Nu este o solutie sa stergi din timp in timp datoriile, deoarece, la un moment dat, cineva tot va plati", a mai spus reprezentantul IMM-urilor.

#amnistie fiscala, #taxe stat , #Stiri Taxe si impozite