Ministerul Finantelor cere inchisoare pentru cine nu plateste contributiile sociale

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 11:08
1041 citiri
Ministerul Finantelor cere inchisoare pentru cine nu plateste contributiile sociale
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor este nemultumit de nivelul de colectare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat. Pentru cresterea sumelor care intra in vistieria statului, Ministerul de Finante propune, intr-un proiect de ordonanta de urgenta, ca neplata catre buget, cu intentie, a impozitelor si contributiilor supuse regimului de retinere sau incasare si plata sau virare va fi considerata evaziune fiscala si pedepsita cu inchisoare de la 1 la 6 ani.

"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani neretinerea sau neincasarea, retinerea si neplata ori, dupa caz, incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege.

Neplata cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in anexa constituie infractiune si atunci cand neplata este consecinta utilizarii acestor sume in alte scopuri", se precizeaza in proiectul de act normativ.

Potrivit notei de fundamentare care insoteste documentul, ordonanta are in vedere cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si de responsabilizare a angajatorilor in ceea ce priveste plata la timp a contributiilor sociale obligatorii datorate atat de catre acestia, cat si de catre angajati.

32 de impozite si contributii datorate bugetului vor intra sub incidenta actului normativ, printre care impozitul pe venitul din salarii si asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, impozitul pe veniturile din arenda, impozitul pe veniturile sub forma de dobanzi si dividende, impozitul pe veniturile din premii si din jocuri de noroc, contributia de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.

De la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale trec de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, potrivit OUG referitoare la "revolutia fiscala" adoptata de Guvern.

Senatorii au adoptat ordonanta "revolutiei fiscale"Cartel Alfa cere procedura de urgenta pentru revolutia fiscala: Nici macar la stat nu se stie daca vor creste salariile brute ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor cere inchisoare pentru cine nu plateste contributiile sociale" pe Ziare.com

#inchisoare neplata contributii, #ordonanta neplata impozite inchisoare , #Stiri Taxe si impozite