Ministrul Chitoiu iti aduce Fiscul la usa, dar nu stie cum sa treaca pragul

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:17
1478 citiri
Ministrul Chitoiu iti aduce Fiscul la usa, dar nu stie cum sa treaca pragul

Fiscul va putea solicita controale la domiciliul persoanelor fizice verificate fiscal, dar acestea pot sa refuze accesul functionarilor si expertilor desemnati, caz in care accesul va fi permis doar cu aprobarea prealabila a unei instante judecatoresti, potrivit unui proiect al MFP.

"Indiferent de locul unde se desfasoara verificarea fiscala, aveti obligatia de a permite functionarilor imputerniciti de organul fiscal sa efectueze o cercetare la fata locului, precum si expertilor folositi pentru aceasta actiune, intrarea acestora pe terenuri, in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.

Aveti dreptul de a refuza intrarea in domiciliu sau in resedinta, caz in care intrarea in domiciliul sau in resedinta dumneavoastra se face cu autorizarea instantei judecatoresti competente", se arata intr-un proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.

Prin proiectul de ordin MFP intentioneaza sa statuteze Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale cu privire la impozitul pe venit, verificare prevazuta la art. 1091 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ce drepturi au persoanele verificate fiscal

Printre drepturile mentionate in proiect se regaseste dreptul de a refuza furnizarea de informatii, care presupune in primul rand ca sotul/sotia si rudele pana la gradul al 3-lea inclusiv, pot refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor inscrisuri.

"Pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii, cu exceptia informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legea fiscala in sarcina lor, precum si a informatiilor necesare clarificarii si stabilirii situatiei fiscale reale a contribuabililor/platitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice.

Persoanele sus-mentionate, cu exceptia preotilor, pot totusi furniza informatii, dar numai cu acordul dumneavoastra", se mai arata in proiect.

De asemenea, persoana vizata va avea dreptul de a fi verificata numai pentru impozitele si taxele aflate in cadrul termenului de prescriptie, iar verificare se va realiza o singura data pentru impozitul pe venit si pentru fiecare perioada impozabila.

"Prin exceptie, conducatorul organului fiscal competent poate decide reverificarea unei anumite perioade daca, de la data incheierii verificarii fiscale si pana la data implinirii termenului de prescriptie, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuarii verificarilor sau erori de calcul care influenteaza rezultatele acestora", se mai spune in proiect.

Cei verificiati au dreptul sa solicite legitimarea organelor de verificare fiscala si sa ceara ordinul de serviciu semnat de conducatorul activitatii de verificare fiscala, precum si dreptul de a fi protejat pe linia secretului fisca.

Persoanele verificate au obligatia de prezentare la locul, data si ora precizata in avizul de verificare.

Actiunea de verificare fiscala se desfasoara, de regula, la sediul organului fiscal, iar persoana vizata va fi instiintata despre data, locul si persoana de contact la care urmeaza sa se prezinte.

Persoanele verificate sun obligate sa furnizeze informatii, fie direct, fie prin intermediul unei alte persoane imputernicita.

"In vederea stabilirii starii de fapt fiscale, aveti obligatia sa puneti la dispozitia organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri relevante pentru clarificarea starii de fapt fiscale", se mai spune in document.

Prin noile prevederi din codul de procedura fiscala s-a instituit posibilitatea efectuarii unei verificari fiscale a modului in care persoanele fizice declara si platesc impozitul asupra veniturilor realizate, astfel cum este reglementat de Codul Fiscal.

#Chitoiu verificari Fisc, #verificari fiscale, #persoane fizice verificate Fiscal , #Stiri Taxe si impozite