Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal - binevenite, dar inca neclare

Luni, 26 Mai 2014, ora 08:03
1889 citiri
Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal - binevenite, dar inca neclare
Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate

Cu cateva zile inainte de plata impozitului pe constructii speciale introdus la 1 ianuarie 2014 au fost aprobate normele metodologice care clarifica anumite aspect incerte, ce au reiesit din discutiile purtate cu mediul de afaceri.

Clarificarile - respectiv cateva exemple de calcul - precum si o corelare cu reflectarea in contabilitate a constructiilor inregistrate ca investitii in curs, a constructiilor realizate in regie proprie sau antrepriza, etc., sunt binevenite, dar in continuare multe raspunsuri la solicitarile mediului de afaceri nu au fost obtinute.

Cu siguranta industriile vizate direct (in care companiile detin reactoare, termocentrale etc) vor fi influentate major, iar in aceste norme nu am regasit clarificari care sa conduca la reducerea considerabila a impactului acestei taxe pentru firme din agricultura, imobiliare, telecomunicatii, minerit sau pentru orice firma ce are o alee, imprejmuire sau o platforma, spre exemplu.

In acelasi timp, exemplele oferite in aceleasi norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal privind neimpozitarea profitului reinvestit sunt binevenite pentru coroborarea cu reglementarile contabile si intelegerea impactului fiscal in diverse situatii specifice.

Cand vorbim despre situatii specifice ne referim la an calendaristic diferit de anul fiscal, contribuabili care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit, investitii care se deruleaza pe mai multi ani consecutivi, contracte de leasing etc.

Masura este foarte buna, chiar daca vorbim de o amanare si nu de o scutire, dar este o masura care poate aduce beneficii pentru acele companii ce aveau in bugete deja prevazute investitii pentru echipamente tehnologice.

Asteptam extinderea si pentru acele companii mai mici care au nevoie de investitii mici, dar foarte importante pentru ele, cum ar fi calculatoare sau softuri.

Pe langa masurile fiscale care ne impovareaza, acest an aduce totusi si anumite masuri cu impact pozitiv cum ar fi facilitatile fiscale pentru holdinguri, reportarea sponsorizarilor nedeductibile, optiunea de TVA la incasare, profitul reinvestit si sa speram ca urmeaza si reducerea de CAS promisa, deci putem spune ca se intampla si lucruri bune.

Articol semnat de Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

#cod fiscal, #norme metodologite taxe impozite , #Stiri Taxe si impozite