Petrolistii confirma: Toate majorarile de accize din Romania se vor regasi in pretul final al carburantilor

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 15:31
1577 citiri
Petrolistii confirma: Toate majorarile de accize din Romania se vor regasi in pretul final al carburantilor

Companiile petroliere nu vor suporta o parte din cresterea de accize pe care o va introduce guvernul roman de la 1 ianuarie, astfel ca toate aceste majorari se vor regasi in tarifele finale de la pompa, a declarat, vineri, seful diviziei de Rafinare si Marketing OMV, Manfred Leitner, la OMV Media Summit, eveniment organizat la Viena.

"De ce sa impartim noi aceasta povara? In nicio tara europeana nu suportam noi aceste costuri. Este vorba de cresterea veniturilor la bugetul de stat. Va fi, evident, un impact asupra cererii, in ideea ca va scadea consumul de carburanti. Pentru noi e mai bine ca preturile sa fie cat mai mici", a explicat Leitner, intrebat daca toata cresterea accizelor se va regasi mai departe in pretul final de la pompa sau daca petrolistii vor suporta o parte din aceste costuri pentru a pastra nivelul cererii si a nu pierde clienti.

La inceputul acestei luni, Ionel Blanculescu, analist economic si consilier onorific al premierului Victor Ponta, a declarat, pentru Agerpres, ca pretul carburantilor se va majora cu 6% in urma noilor masuri care vor fi introduse de la 1 ianuarie 2014, insa companiile petroliere vor fi nevoite sa absoarba jumatate din aceasta crestere, pentru a mentine consumul, astfel ca scumpirea la pompa va fi de doar 3%.

"Exista voci care vorbesc de o crestere explozibila a preturilor, insa piata regleaza cel mai bine lucrurile. Modificarile vor duce la o crestere de 6% a pretului carburantului, insa cam jumatate din aceasta majorare va fi absorbita de companiile care vand carburantul. Ele isi permit acest lucru, uitati-va ce profituri au, iar perspectiva scaderii consumului le va obliga pe companii sa suporte ele jumatate din scumpire. Astfel ca, la pompa, eu estimez ca va fi o crestere de 3%", a aratat Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accize benzina, #crestere accize carburanti, #pret carburanti Romania , #Stiri Taxe si impozite