Plata defalcata a TVA ar putea intra in vigoare de la 1 septembrie - proiect

Vineri, 04 August 2017, ora 22:10
1215 citiri
Plata defalcata a TVA ar putea intra in vigoare de la 1 septembrie - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile vor sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmarindu-se cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile, se arata intr-un proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

"In Programul de Guvernare 2017 - 2020, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017.

Prin acest mecanism se urmareste cresterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, avand in vedere ca taxa incasata de la clienti nu mai poate fi directionata pentru alte plati, ci doar pentru taxa datorata furnizorilor sau bugetului de stat", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acestuia, astfel se vor reduce si situatiile in care se calculeaza si se platesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplatii TVA datorate de catre persoanele impozabile, intrucat prin acest mecanism se asigura disponibilitatile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat si se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plati ca eventuale accesorii.

"Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea TVA in alte scopuri decat cele prevazute de lege, avand in vedere ca TVA nu reprezinta un venit al persoanei impozabile si ar trebui sa aiba doar destinatia de a acoperi TVA datorata furnizorilor/prestatorilor si TVA de plata catre bugetul de stat", informeaza MFP.

Conform sursei citate, contribuabilii corecti care si in prezent isi achita sumele datorate cu titlu de TVA catre bugetul de stat vor fi avantajati prin eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea acelor contribuabili care nu isi platesc datoriile catre stat si utilizeaza resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

"De asemenea, sumele reprezentand TVA aferenta operatiunilor efectuate de persoanele aflate in procesul de insolventa vor fi recuperate, avand in vedere ca TVA se securizeaza in contul de TVA al acestor persoane aflate in insolventa. Mecanismul privind plata defalcata a TVA presupune in principal deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile, inclusiv institutiile publice, inregistrate in scopuri de ...citeste mai departe despre "Plata defalcata a TVA ar putea intra in vigoare de la 1 septembrie - proiect" pe Ziare.com

#plati defalcate TVA proiect septembrie , #Stiri Taxe si impozite