Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Platforma lui Ciolos: Involutia fiscala si balbele legislative isi arata efectele prin reducerea veniturilor bugetare

Platforma lui Ciolos: Involutia fiscala si balbele legislative isi arata efectele prin reducerea veniturilor bugetare
Executia bugetara pentru luna ianuarie arata "efectele nefaste ale balbelor coalitiei PSD-ALDE" din domeniul fiscal asupra veniturilor, potrivit unei analize publicate pe site-ul Platformei Romania 100, lansata de fostul premier Dacian Ciolos.

"Executia bugetara pentru luna ianuarie 2018 arata efectele nefaste ale involutiei si balbelor coalitiei PSD-ALDE din domeniul fiscal asupra veniturilor, a caror dinamica se pastreaza sub dinamica Produsului Intern Brut. Veniturile totale ale bugetului general consolidat scad ca pondere in PIB de la 2,73% in ianuarie 2016 la 2,4% in ianuarie 2017 si la 2,31% in ianuarie 2018.

Impactul negativ este mai accentuat la nivelul veniturilor fiscale, care sunt cu numai 725,8 milioane lei mai mari decat ianuarie 2017, dar cu 705,8 milioane lei sub nivelul din 2016, in ciuda unei dinamici extraordinare a Produsului Intern Brut. Astfel, veniturile fiscale ale lunii ianuarie scad ca procent din PIB de la 1,78% in 2016 la 1,6% in 2017 si 1,36% in 2018", potrivit sursei citate.

Conform analizei, evolutia "negativa" a veniturilor fiscale coroborata cu cresterea cheltuielilor fixe din bugetul general consolidat indica perspective "sumbre pentru investitii si in 2018".

"In acelasi timp, declinul veniturilor arata ca reducerile cu iz electoral de taxe si impozite (reducerea cotei de TVA, eliminarea supra-accizei si eliminarea taxei pe active, eliminarea celor 102 taxe) nu au putut fi recuperate din dinamica activitatii economice, nici prin reintroducerea supra-accizei si nici prin reducerea evaziunii fiscale, asa cum au afirmat reprezentantii coalitiei PSD-ALDE. (...)

Ne asteptam ca noul ministru de Finante sa puna capat dezinformarii si sa inregistreze aceste subventii in mod separat in bugetul general consolidat. Astfel, din cele 1.225 milioane de lei sume primite de la UE in exercitiul 2014-2020, 1.100 milioane reprezinta subventiile pentru agricultura si numai 125 de milioane de lei fonduri europene", arata analiza.

Totodata, cheltuielile publice "au continuat sa creasca" fata de anii precedenti atat in termeni nominali, cat si ca procent din PIB, astfel incat, in contextul unei performante a veniturilor publice "sub cea a activitatii economice, excedentul bugetar specific lunii ianuarie s-a diminuat la o treime" din excedentul lunii ianuarie 2016.

Citeste mai departe despre "Platforma lui Ciolos: Involutia fiscala si balbele legislative isi arata efectele prin reducerea veniturilor bugetare" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1047 ori